Original title:
Využití nesaccharomycetních kvasinek v technologii vín
Authors:
Hlaváčková, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce „Využití nesaccharomycetních kvasinek v technologii vín“ je z největší části zaměřena na popsání jednotlivých druhů kvasinek a jejich roli při kvašení. V první části práce jsou nastíněny obecné informace o kvasinkách. Stručně je popsána i fermentace. Nejobsáhlejší část práce je věnována popisu fermentace pomocí kombinace saccharomycetních a nesaccharomycetních kvasinek. Na tuto část navazuje přehled dostupných přípravků na trhu na bázi nesaccharomycetních kvasinek. Na závěr jsou shrnuty poznatky o negativních a pozitivních vlivech nesacharomycetních kvasinek.The bachelor thesis "The use of non-saccharomyces yeast in a wine technology" is mostly focused on the description of individual types of yeasts and their role in fermentation. The first part of the thesis outlines general information about yeasts. The fermentation is also briefly described. The most extensive part of the thesis is devoted to the description of fermentation by the combination of saccharomyces and non-saccharomyces yeast. This section is followed by an overview of available non-saccharomyces yeast-based products. Finally, the findings of negative and positive effects of non-saccharomyces yeasts are summarized.
Keywords:
divoké kvasinky; nesaccharomycetní kvasinky; produkty na bázi nesaccharomycetních kvasinek