Název:
Vliv geologických a půdních podmínek na kvalitativní parametry vín
Autoři:
Kupsa, Jan Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem této dizertační práce bylo zodpovědět otázku, do jaké míry ovlivňují geologické a půdní podmínky kvalitativní parametry vín. Ve viniční trati Velká Vendule ve Velkých Žernosekách byly vybrány čtyři stanoviště s odrůdou Ryzlink rýnský s rozdílnými půdními a geologickými podmínkami. Stanoviště byla detailně popsána z pedologického hlediska. Z vín vyrobených jednotným vinifikačním postupem byly vyrobeny vzorky pro stanovení celkem 51 parametrů v letech 2012 až 2014. Získané hodnoty byly následně statisticky vyhodnoceny pomocí lineární diskriminační analýzy. Bylo zjištěno, že obsah prvků v půdě nelze jednoznačně dát do souvislosti s jejich obsahem ve vínech, zejména vlivem rozdílných klimatických podmínek v jednotlivých letech. I přes to bylo možné pomocí vybraných parametrů, konkrétně (D/H)II, 13C, B, Ca, K, Mg, P, katechin a trans-piceid, jasné rozdělení vzorků ze všech ročníků podle stanoviště. Tyto parametry lze označit za vhodné markery pro sledování původu vín ve vztahu ke geologickým a půdním podmínkám.Aim of this thesis was to answer question how big is influence of geological and pedological conditions on qualitative parameters of wines. Four sites with variety Ryzlink rýnský have been choosen on vineyard Velká Vendule in Velké Žernoseky based on differect pedological a geological characteristics. Site have been closely described from pedological point of view. Wine samples from vintages 2012 to 2014 have been made from every site via unified vinification so 51 wine properities could be measured. Results have undergone canonical diskriminant analysis. It was found content of elements in soil isn't in clear relation to content in wine, mainly because different climatic conditions each year. In spite of this it was possible to clearly separate all wine samples by sites by chossing selected parameters (D/H)II, 13C, B, Ca, K, Mg, P, catechin a trans-piceid. They could be therefore called markers for tracking wine authenticity in relation to geological and pedological conditions.
Klíčová slova:
fenoly; geologie; pedologie; réva vinná; terroir