Název:
Vliv růstové intenzity jalovic českého strakatého plemene skotu na jejich mléčnou užitkovost
Autoři:
Andrýsek, Jiří Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Předmětem této disertační práce bylo zanalyzovat vztah mezi růstovou intenzitou jalovic českého strakatého skotu a jejich mléčnou užitkovostí. Práci lze rozdělit do pěti částí. V první části probíhalo zjišťování věku, hmotnosti a průměrného denního přírůstku jalovic. Za celé období výzkumu bylo provedeno 8985 jednotlivých vážení. Ve druhé části práce byla hodnocena zejména kondice jalovic spolu s měřením jejich výšky v kříži, a to u 538 kusů zvířat. Ve třetí části této práce byl posuzován přírůstek živé hmotnosti u jalovic ve vztahu k jejich následné mléčné užitkovosti, která byla zjišťována u 1867 plemenic s 4536 jednotlivými váženími. Ve čtvrté části práce byl vyhodnocován vliv věku při prvním otelení na vybrané ukazatele mléčné užitkovosti v rámci jednotlivých laktací u 7871 dojnic. V páté části byl analyzován vliv přírůstku jalovic na vybrané ukazatele masné užitkovosti, kde činil celkový počet analyzovaných jalovic 480 kusů. Všechny hodnocené plemenice byly zapsány v hlavním oddílu plemenné knihy českého strakatého skotu. V případech, kde se hodnotil průměrný denní přírůstek živé hmotnosti, se jako počáteční živá hmotnost brala hmotnost telete při narození 32 kg. Statistické vyhodnocení výsledků bylo provedeno v programu SAS. Při vyhodnocení růstu jalovic bylo dosahováno dobrých výsledků BCS u plemenic s vysokou intenzitou jejich růstu. Jalovice, které dosahovaly nejvyšších přírůstků, měly taktéž nejvyšší hodnoty výšky v kříži. Dále se dá konstatovat, že se do 7. měsíce věku jeví jako optimální, z hlediska výše mléčné produkce, průměrný denní přírůstek 0,801 až 0,999 kg/den. U starších jalovic byl zjištěn jako optimální přírůstek nad 1,000 kg/den. V této práci bylo potvrzeno, že byl ideální věk pro první otelení v rozmezí 23 až 26 měsíců věku. Při analýze masné užitkovosti jalovic bylo pak prokázáno, že plemenice s vyššími přírůstky dosahují lepšího zatřídění i vyšší hmotnosti JUT.The aim of this dissertation was to analyze the relation between the growth intensity of Czech Fleckvieh heifers and their milk production. The dissertation can be divided into five parts. In the first part, the age, weight and average daily gain of the heifers was determined. For the whole research period, 8985 individual weighings were performed. In the second part of the dissertation, the condition of 538 heifers together with the measurement of their cross height was evaluated. In the third part of this work, weighing of live weight of heifers was assessed in relation to their subsequent milk production, which was found in 1867 breeding females with 4536 weighings. The fourth part of the thesis evaluated the effect of age at first calving on selected indicators of milk production in individual lactations in 7871 milk cows. In the fifth part, the influence of the daily gain of heifers on selected meat production indicators was analyzed, where the total number of analyzed heifers was 480 pieces. All the evaluated breeding females were recorded in the main section of the Czech Fleckvieh herd book. In cases where the average daily gain of live weight was measured, the weight of the calf at birth of 32 kg was taken as the initial live weight. The statistical evaluation of the results was carried out in the SAS program. Evaluating the growth of heifers, good results of BCS were achieved by heifers with a high intensity of their growth. The heifers, which reached the highest gains, also had the highest cross height values. Furthermore, it can be stated that the average daily gain of 0.801 to 0.999 kg/day is optimal, as for the milk production, for the heifers aged up to 7 months. An optimal daily gain of older heifers was over 1.000 kg/day. In this dissertation, it was confirmed that the ideal age for the first calving is in the range of 23 to 26 months. When analyzing the beef production of heifers, it was proven that the breeding cows with higher daily gains achieve better classification and heavier carcass weights.
Klíčová slova:
hmotnost; jalovice; mléčná užitkovost; skot