Název:
Studium bílkovinného komplexu zrna pšenice a ječmene po aplikaci dusíku a síry
Autoři:
Popelková, Barbora Typ dokumentu: Disertační práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem práce bylo ověřit vliv dusíkatých hnojiv a dusíkatých hnojiv se sírou ve výživě jarního ječmene (odrůda Bojos) a pšenice ozimé (odrůda Mulan). Hlavní pozornost byla zaměřena na možnosti ovlivnění bílkovinného profilu zrna obou plodin. Byly hodnoceny parametry mlynářské a pekařské jakosti pšenice a vybrané technologické parametry zrna ječmene. Frakční složení bílkovinného profilu bylo analyzováno metodou HPLC. Při pokusech s pšenicí ozimou bylo potvrzeno, že kontrolní varianta bez aplikované síry má v porovnání se sírou ošetřenými variantami průkazně vyšší podíl na síru chudých ?-gliadinů, albuminů a globulinů na úkor nižšího zastoupení technologicky důležitějších lepkotvorných bílkovin. U variant se sírou se pak projevil efekt opačný, což je pozitivní. Příznivý vliv se projevil především po foliární aplikaci Yara Vita Thiotrac v pozdní fází vegetace. U ječmene se ve variantách s aplikovanou sírou prokazatelně zvyšovalo zastoupení LMW glutelinů, D-hordeinů, albuminů a globulinů. Byla potvrzena degradace vysokomolekulárních bílkovinných látek zrna, která prostupuje procesem sladování a rmutování.The thesis objective was to check out the effect of nitrogen fertilizers and nitrogen fertilizers with sulphur in nutrition of spring barley (variety Bojos) and winter wheat (variety Mulan). The quality of protein complex was determined on grain samples by the HPLC method. The application of sulphur showed also in the fractional composition of the proteinous complex. The wheat grain without applied sulphur fertilizers had significantly higher percentage proportion of ?-gliadins, albumins and globulins compared to the variants treated this way. It was at the expense of gluten proteins. The greatest fertilization effect was proved after application of Yara Vita Thiotrac in late vegetation period. The proportion of barley´s LMW glutelins, D-hordeins, albumins and globulins has demonstrably increased in the variants with applied sulphur. The changes of fractional protein composition caused by degradation of high-molecular compounds during malting and mashing were confirmed.
Klíčová slova:
hnojiva; HPLC; ječmen; pšenice ozimá; síra