Název:
Hodnocení moštových PIWI odrůd pro výrobu červených vín
Autoři:
Halmová, Lenka Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce studuje hodnocení moštových PIWI odrůd pro výrobu červených vín. Experiment probíhal na podzim roku 2016, a to konkrétně v měsících září a říjen. Bylo studováno devět interspecifických odrůd a k tomu i dvě kontrolní odrůdy. Všechny odrůdy pocházejí z Mikulovské vinařské podoblasti z obce Lednice na Moravě. U všech odrůd byly stanoveny základní analytické parametry kvalitativních znaků. Vše bylo statisticky vyhodnoceno a porovnáváno. Literární část se zabývá problematikou samotné rezistence, šíření, výskytem a popisem tří nejzávaznějších chorob, jež se právě, kvůli nim začali šlechtit tyto rezistentní odrůdy. Za touto rešerší je stručný pohled a popis na každou odrůdu samostatně, jejich původy, ampelografické znaky, vhodné stanoviště a enologické vlastnosti.This diploma thesis studies the evaluation of wine grape PIWI varieties for the production of red wines. The experiment took place in autumn 2016, specifically in September and October. Nine type of interspecific varieties, were studied and two control varieties were studied. All varieties come from the Mikulov wine-growing subregion from the Lednice village in Moravia. For all varieties, the basic analytical parameters of the qualitative characters were determined. Everything was statistically evaluated and compared. The literary part deals with problems of resistance, propagation, occurrence and description of the three most serious diseases that have just begun to breed these resistant varieties. For this research is a brief look and description of each variety separately, their origins, ampelographic features, suitable habitat and oenological properties.
Klíčová slova:
choroby; cukernatost; gen; piwi odrůdy; rezistence; réva vinná