Název:
Studium zdraví prospěšných látek v semenech Vitis vinifera L.
Autoři:
Gottwaldová, Nicole Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce byla zpracována v letech 2016/2017 na Ústavu vinohradnictví a vinařství, na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Cílem práce bylo prostudovat dostupné studie prospěšných látek v semenech révy vinné. Zaměřili jsme se na obsah antioxidačních komponent. V práci byla popsána bobule a její rozdělení na slupku, dužninu a semena. Dále zde byly rozebrány jednotlivé skupiny zdraví prospěšných látek a konkrétní případy jejich zdravotních benefitů. V praktické části byly srovnávány výsledky obsahu celkových polyfenolických sloučenin, obsahu flavanolů, redukční síly a antiradikálové aktivity šesti vybraných odrůd Vitis vinifera L. Dále byla zpracována kapitola s dalšími možnostmi využití semen révy, jako je např. olej, mouka nebo kosmetika.This bachelor thesis was processed in the years 2016/2017 at the Institute of Viticulture and Viticulture of the Faculty of Horticulture of the Mendel University in Brno. The aim of this study was to research the available studies of health beneficial substances in grapevine seeds. We focused on the content of antioxidant components. The thesis described berries and their distribution on peel, pulp and seeds. We also analyzed individual groups of health benefits and specific cases of their health benefits. In the practical part we compares the results of total polyphenol compounds, flavanols, reducing power and antiradical aktivity of six varietes of Vitis vinifera L. In addition, a chapter was prepared with other possible use of grape vine seeds, such as oil, flour or cosmetics.
Klíčová slova:
antiradikálová aktivita; polyfenolické látky; semena révy vinné; zdraví prospěšné látky