Název:
Oranžová vína
Autoři:
Lutzký, Filip Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá obecným studiem oranžových vín. V teoretické části je popsána jejich historie, nádoby pro tradiční výrobu, fenolické složení a základní analytické hodnoty. V praktické části je řešen experiment, ve kterém jsou srovnány 4 odrůdy a 3 různé délky macerace rmutu. U těchto variant jsou sledovány základní analytické parametry, obsah fenolických látek, obsah katechinů, antiradikálová kapacita a redukční síla. Vína byla zhodnocena i po senzorické stránce vč. aromatického profilu.The master thesis deals with study of Orange wine. In theoretical part the history, traditional vessels, phenolic compounds and basic analytical parameters of Orange wine were described. In the practical part an experiment was made: the comparison of 4 varieties and 3 different lenghts of maceration. The basic analytical parameters, phenolics content, catechin content, antiradical activity and reducing power were measured. These wines were evaluated by senzory analysis and aromatic profile as well.
Klíčová slova:
fenolické látky; kvevri; oranžové víno