Název:
Antioxidační vlastnosti kávy
Autoři:
Lachmanová, Klára Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá antioxidačními vlastnostmi kávy. Je zaměřena na vliv stupně pražení kávových zrn a druhu přípravy kávy na její antioxidační kapacitu. V literárním přehledu se věnuje obecným informacím o kávě, její historii a zpracování. Hlavní část se soustředí na pražení kávy a obsahové látky v ní. Je zde popsán celý proces pražení včetně chemických změn, ke kterým v jeho průběhu dochází. Praktická část se věnuje stanovení antioxidační kapacity kávy a statisticky vyhodnocuje vlivy jednotlivých faktorů na její antioxidační vlastnosti. Jednotlivé metody přípravy káv jsou senzoricky zhodnoceny.This thesis deals with antioxidant properties of the coffee. It is focused on the influence of the roasting degree and different kinds of brewing methods on the antioxidant capacity of the coffee. A general overview is about the coffee itself, the history and coffee processing. Main part describes the roasting and chemical substances in the coffee. The whole roasting proces and chemical changes are described here as well. In practical part the antioxidant capacity is measured. The influence of individual factors is determineted by statistic methods. Brewing changes are evalueted by sensory analysis.
Klíčová slova:
antioxidační vlastnosti; káva; pražení; příprava kávy