Název:
Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné
Autoři:
Rada, Petr Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce je zaměřena na téma Změny látkových složek během zrání hroznů révy vinné. Tato práce byla zadána na Zahradnické fakultě Mendelovy univerzity v Lednici. Práce dokumentuje fyzikálně chemické změny v bobulích révy vinné v průběhu zrání. Byly sledovány fyziologické a biochemické parametry v období fenologického stádia zrání hroznů. Sledované parametry ovlivňují vývoj bobule révy vinné a tím následnou kvalitu výsledného vína. Experimentální část dokumentuje výsledky získané při měření fyzikálně chemických parametrů, jako jsou pevnost, měření obsahu titrovatelných kyselin a stanovení hodnoty nerozpustné sušiny u bobulí pěti vybraných odrůd révy vinné. Dále byla u pěti odrůd révy vinné stanovena hmotnost deseti bobulí. Zdokumentované výsledky jsou zaznamenány v tabulkách a grafech.This diploma thesis is focused on the topic: Changes of substances during the ripening grapes of grapevine. This thesis was commissioned at Horticulture faculty of Mendel University in Lednice. This thesis documents physicochemical changes in the berries of grapevine during the ripening. Physiological and biochemical parameters were monitored during the phenological stage of ripening of grapes. The monitored parameters influence the development of the berry of the grapevine and consequently the quality of the final wine. The experimental part documents the results obtained in the measurement of physicochemical parameters such as strength, measurement of the titratable acid content and determination of insoluble dry matter in berries of five selected varieties of grapevine. In addition, the weight of ten berries of five varieties of grapevine was given. The documented results are recorded in diagrams and charts.
Klíčová slova:
biochemie zrání; fyzikálně chemické změny; index zralosti; réva vinná