Název:
Studium flavonoidů u bílých vín
Autoři:
Mráz, David Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Fenolické látky se syntetizují v rostlinách, kde napomáhají při jejich obranyschopnosti před houbovými chorobami a lidskou populací využívány jako významný zdroj látek, antioxidantů, které jsou schopné pohlcovat volné radikály. Fenolické látky není lidský organismus schopen sám vyrobit a je proto nutné tyto zdraví prospěšné látky přijímat v potravě. Plody révy vinné, bobule, jsou velmi bohaté na přírodní fenolické látky. Tyto přírodní fenolické látky rozdělujeme do dvou základních skupin: flavonoidní a neflavonoidní., které dále díky technologii zpracování révy vinné přecházejí do vína. Díky rozdílné technologii zpracování hroznů jsou bohatší na obsah fenolických látek červená vína, nicméně obsah těchto antioxidačních komponent není zanedbatelný i v bílých vínech. Réva vinná a její produkt víno, jsou díky rozvoji moderních analytických metod neustále zkoumány na obsah antioxidačních komponent a jejich význam pro lidské zdraví. Výsledky vědeckých studií jsou neustále aktualizovány a přijímány nejen odborníky na lidské zdraví, ale také laickou veřejností.Phenolic substances are synthesized in plants, where they help in their defense against fungal diseases, are used as a significant source of substances by the human population. Phenolic substances are not a human organism capable of producing themselves and it is therefore necessary to take these health benefits in the diet. Grape vines, berries, are very rich in natural phenolic substances. We divide these natural phenolic substances into two basic groups: flavonoid and non-flavonoid, which, thanks to the technology of grapevine processing, pass into wine. Thanks to different grape processing technology, red wine is richer in phenolic content, but the content of these antioxidant components is not negligible even in white wines. Grape vines and their wine products are constantly being studied for the content of antioxidant components and their importance for human health, thanks to the development of modern analytical methods. The results of scientific studies are constantly updated and accepted not only by human health experts but also by the general public.
Klíčová slova:
analytické metody; lidské zdraví; polyfenolické látky; réva vinná; víno