Název:
Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování
Autoři:
Němcová, Monika Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce "Kvalita drobného ovoce v průběhu skladování" se zabývá charakteristikou jednotlivých druhů drobného ovoce a méně známých druhů drobného ovoce, jejich látkovým složením, možnostmi hodnocení kvality a skladováním těchto ovocných druhů. V praktické části byly sledovány v průběhu skladování plody dřínu, odrůd 'Vydubecký', 'Lukjanovský' a 'Fruchtal' a plody jeřábu, odrůd 'Discolor' a 'Businka'. Plody dřínu i jeřábu byly uskladněny ve dvou teplotních variantách (18 °C; 4,5 °C). Byl hodnocen zdravotní stav, kvalita plodů a kontrola úbytku hmotnosti. Laboratorně byl stanoven obsah rozpustné sušiny, veškerých kyselin a antioxidační kapacita plodů.Diploma thesis "Quality of the small fruits during the storage" follows up the characteristic of the different species of small fruits and less known species of small fruits and their substance composition, possibilities of quality rating and storing of these fruit species. The cornelian cherry fruits, varieties 'Vydubecký', 'Lukjanovský' and 'Fruchtal' and the rowan tree fruits, varieties 'Discolor' and 'Businka' and how do they behave during the storage was the main subject of the practical part. The cornelian cherry and the rowan tree fruits were storaged in two temperature variants (18 °C; 4,5 °C). The state of health, the fruits quality and weight loss were evaluated. The content of soluble dry basis, total acids and antioxidant capacity of the fruits were determined using the laboratory experiments.
Klíčová slova:
antioxidační kapacita; dřín; jeřáb (sorbus); látkové složení; méně známé druhy drobného ovoce; skladování