Název:
Využití jedlých květů, léčivých a kořeninových rostlin pro potřeby gastronomie
Autoři:
Muchová, Tereza Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato práce se zabývá jedlými květy, jejich obsahovými látkami a příznivým působením na člověka. Vzhledem k tomu, že dostupná škála jedlých rostlin a květů je velmi pestrá, bylo vybráno několik druhů, jejichž charakteristika a použití nejen v gastronomii, je popsána v teoretické části. Teoretická část také obsahuje bližší seznámení s látkami obsaženými v rostlinách, jako jsou primární a sekundární metabolity. V praktické části jsou uvedeny referenční příklady vybraných gastronomických podniků, které využívají jedlé květy a výrobky z nich ve svém provozu, zpracovány a graficky vyhodnoceny výsledky měření obsahových látek v jednotlivých rostlinách a představen příklad popularizace vybraných druhů při příležitosti výstavy 'Jaro na talíři' na Rybničním zámečku v Lednici.This thesis deals with the edible flowers, their contained substances and favourable influence on people. According to the fact that there exist a broad scale of edible plants and flowers, several of them were chosen for this thesis. Their characteristic and usage - not just in gastronomy - is described in a theoretical part. The theoretical part also includes further familiarisation with substances contained in the flowers, such as primary and secondary metabolites. In practical part, there are given examples of chosen restaurants, which are using edible flowers and products of them in their operation. The results of gauging the contained substances in individual plants are elaborated and graphically evaluated. There is also introduced an example of the popularization of chosen species at the occasion of an exhibition 'Sping on the plate' on Rybniční chateau in Lednice.
Klíčová slova:
gastronomie; jedlé květy; netradiční pokrmy; primární a sekundární metabolity; Rybniční zámeček