Název:
Využití některých méňě pěstovaných ovocných druhů pro zpracování
Autoři:
Střihavková, Dana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce na téma "Využití některých méně pěstovaných ovocných druhů pro zpracování" se zaměřuje na zpracování tří netradičních ovocných druhů jako jsou hloh, mišpule a kdoule. Z těchto ovocných druhů bylo vyrobeno celkem 11 produktů, které byly vyhodnoceny při anonymním senzorickém hodnocení 15-ti respondenty. Při degustaci byla hodnocena kritéria jako chuť, vůně, vzhled, konzistence a celkový dojem. Nejlépe byly hodnotiteli přijaty výrobky z hlohu, poté z kdoulí a nejméně zaujaly produkty z mišpulí. Méně pěstované ovocné druhy mohou být bezesporu zajímavým zpestřením našeho jídelníčku a díky výraznému podílu nutričně cenných látek mohou obohatit sortiment výrobků z běžně pěstovaných ovocných druhů.The bachelor essay on "The use of less cultivated fruit species for processing" topic focuses on the processing three non?-traditional fruit species such as hawthorn, medlar and quince. A total of 11 products, produced from these fruit species, were evaluated by anonymous sensory evaluation by 15 respondents. The gustation was based on criteria such as taste, smell, appearance, consistency and overall impression. The best products were the hawthorn products, then the quince, and at least the medlar products. Less usual fruit species can undoubtedly be an interesting diversification of our diet, and due to the significant part of nutritionally valuable substances, they can enrich the assortment of products from commonly grown fruit species.
Klíčová slova:
hloh; kdoule; marmeláda; mišpule; méně pěstované ovoce; želé