Název:
Enogastronomie v podmínkách České Republiky
Autoři:
Švidek, Adam Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá enogastronomií v podmínkách České Republiky. Práce je rozdělena na část teoretickou a část experimentální. Teoretická část objasňuje definice základních pojmů, zobrazuje aktuální stav zemědělské výroby v návaznosti na gastronomii, líčí obecné principy a pravidla pro párování pokrmů a vín a popisuje jejich implementaci v praxi. Experimentální část obsahuje tři několikachodová menu vhodně spárovaná s vybranými víny, z nichž jedno bylo prakticky vyzkoušeno a ověřeno. Jednotlivé podkapitoly se dále věnují analýze výsledků, popisu problémů při párování, zohledňování některých komponent pokrmů a vín při vytváření optimálního snoubení.This bachelor thesis deals with enogastronomy in conditions of the Czech Republic. The thesis is divided into theoretical part and experimental part. The theoretical part clarifies the definition of basic concepts, shows the current state of agricultural production in connection with gastronomy, describes the general principles and rules for pairing of food and wines, and describes their implementation in practice. The experimental part contains three multiple-course menus, paired with selected wines - one of them was practically tested and verified. The individual chapters also deal with the analysis of the results, description of the pairing problems, the consideration of some food components and wines in creating the optimal fusion of flavors.
Klíčová slova:
enogastronomie; gastronomie; menu; párování pokrmů s vínem; regionální kuchyně; snoubení chutí; zemědělská výroba; Česká republika