Název:
Hodnocení růstových a sklizňových údajů vybraných odrůd a genotypů dřínu obecného
Autoři:
Nováková, Jana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na zjištění růstových a sklizňových vlastností a hodnocení fenologických fází souboru dřínu obecného (Cornus mas L.) ve vegetačním období 2016. Práce zahrnuje obecnou část doplněnou o historii, původ a rozšíření druhu, způsoby množení a jeho pěstování. Zabývá se také významem nutričních hodnot plodů, jejich chemickým obsahem. Jsou zde uvedené informace o možnosti využití druhu v okrasném sadovnictví a využití plodů ke zpracování v potravinářském průmyslu. Experimentální část práce probíhala na pokusném a demonstračním pozemku ŠZP v Žabčicích. Hodnoceno bylo pět odrůd dřínu obecného (Fruchtal, Vydubecký, Vyšegorodský, Lukjanovská a Elegantní). Byly pozorovány fenologické fáze odrůd. Dále zde probíhalo měření růstových parametrů (kubatura keře, velikost plodů)a hodnocení sklizňových parametrů (výnos z keře, hmotnost jednotlivých plodů). Také byly hodnoceny pomologické znaky, proběhlo stanovení obsahu vitaminu C a hodnoceny byly též chuťové vlastnosti plodů u jednotlivých odrůd. Celkové výsledky z měření byly zpracovány a statisticky vyhodnoceny. Zjištěné hodnoty byly uspořádány do tabulek, grafů a podrobně popsány. Podle zjištěných hodnot, lze podat informace o nejvhodnější odrůdě k pěstování a následném zpracování. Dřín obecný patří mezi ovocný druh, který není v České republice mnoho rozšířený. Díky jeho nenáročnosti při pěstování, odolnosti vůči chorobám a škůdcům a vysokým nutričním hodnotám, by mohl být opět více využit. Dochází k pěstování nových zajímavých odrůd v ovocnictví. Také k vhodnějšímu způsobu pěstování odrůd na kmínku. Tento posun by mohl být přínosný, pro rozšíření tohoto ovocného druhu.This bachelor thesis is focused on ascertaining of the growth and harvesting properties and subsequently on evaluation of phenological phases of a few varieties of Cornelian cherry (Cornus mas L.) in the growing season 2016. The thesis includes the general part dealing with the history, origin and distribution of the species, the method of propagation and cultivation. It also discusses the importance of the nutritional value of the fruit and its chemical content. The thesis also contains an information about the possibility of using Cornelian cherry in ornamental ladscaping and food processing industry. The experimental part of the work was secured on an experimental plot in Žabčice. I evaluated fice varieties of Cornelian cherry (Fruchtal, Vydubecký, Vyšegorodský, Lukjanovský and Elegantní). Phenological phases of different Cornelian cherry varieties were observed. Furthemore, there was carried out the measurement of growth parameters (cubic bushes, fruit size) and evaluation of harvesting parameters (yield of plants, weight of individual fruits). I assessed pomological characteristics, determined the content of vitamin C and evaluated the taste of the fruit of the individual varieties. Overall results of the measurements were processed and evaluated statistically. The obtained values were arranged in tables, diagrams and described in detail. According to the determined values we can pass on an information about the best variety for cultivation and subsequent processing. Cornelian cherry among rarely widespread fruit species in the Czech Republic. Because of his modesty during cultivation, resistace to pesticides and diseases and high nutritional values it could be further exploited again. New and interesting varieties of fruit are being growned. Also, a more appropriate method of growing on the trunk is used. This advance in growing could be beneficial for extending of this kind of fruit.
Klíčová slova:
dřín obecný; fenologická fáze; ovocný druh; pomologické znaky; růst; sklizeň