Název:
Sucho jako rizikový faktor pro produkci zeleniny
Autoři:
Sekanina, Petr Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce se zabývá problematikou sucha a jeho vlivem na zemědělskou produkci zeleniny. Cílem práce je poskytnout ucelený náhled na působení sucha při pěstování plodin, nabídnout přehled adaptačních mechanismů rostlin a uvést praktické možnosti kompenzace vlivu sucha z pohledu pěstitele. Úvodní kapitola poskytuje možné definice sucha, způsoby jeho měření a zabývá se také vývojem sucha a suchých period v ČR. V další části se práce zaměřuje na konkrétní působení sucha na rostliny a jejich reakci na vláhový deficit. Třetí část práce se zabývá zavlažováním rostlin, určením optimální závlahy a nároky na závlahu jednotlivých druhů zelenin. Závěrečná kapitola potom řeší praktické způsoby, jakými lze negativní vliv sucha zmírnit z pohledu pěstitele.The Bachelor thesis focuses on drought and its influence on vegetable production in agriculture. One of the aims of the thesis is to provide a complex view of the impact of drought on crop production. The thesis also aims to offer different mechanisms of adaptation of vegetables and to provide practical ways to compensate the effects of drought from the perspective of the producer. The first chapter includes the definition of drought, different methods of drought measuring and the development of drought in the Czech Republic. The next chapter focuses on drought and its impact on plants and their reaction to the moisture deficit. The third chapter deals with plant irrigation, the determination of optimum irrigation water amount and water requirements of different vegetables. The final chapter describes practical measures to mitigate the negative impact of drought.
Klíčová slova:
adaptace rostlin; antistresové přípravky; stresový faktor; sucho; vodní deficit; závlahové nároky zeleniny