Název:
Výroba vína v nádobách Kvevri
Autoři:
Kurc, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na prostudování domácí a zahraniční literatury, která se týká problematiky výroby vína v nádobách kvevri. Popisuje historické i současné možnosti využívání kvevri. Dále je zaměřena na technologie výroby nádob kvevri a samotnou výrobu vína v nádobách kvevri. Získaná teorie při prostudování literatury je ověřena tak, že bylo senzoricky a analyticky zhodnoceno dvanáct různých vín. Analyzovaná vína byla vyrobena v kvevri a zastupovala zahraničí i Českou republiku. Poté byly výsledky hodnocení zpracovány, vyhodnoceny a porovnány. Na základě získaných zkušeností a výsledků hodnocení bylo navrženo doporučení pro návazný výzkum a využití v praxi. Práce je zpracována tak, aby poskytla celkový přehled o dané problematice.This bachelor thesis is focused on study of home and abroad literature about producing wine in kvevri clay vessels. Historical and nowadays possibilities of using kvevri are being described here. The technology of producing clay vessels and producing wine in it are described as well. A theory gained from the literature is proved by sensory and analytic evaluation of twelve different wines produced by this technology in Czech Republic and abroad. The results of analysis were processed, evaluated and compared. On the basis of the results was recommended a how to continue in a research and how to use the technology in real production. The thesis provide overall view on the technology.
Klíčová slova:
hlína; kvevri; nádoba; výroba