Název:
Konzervační látky prodlužující uchovatelnost potravin
Autoři:
Koudelná, Radka Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce byla zaměřena na Konzervační látky prodlužující uchovatelnost potravin. V literární části je popsána historie konzervačních látek a konzervace. Konzervační látky jsou řazeny do skupiny aditivních látek. Stručně je popsáno několik skupin aditivních látek. Dále je v práci detailně rozepsáno několik konzervačních látek, jejich funkce a vliv na lidské zdraví. Konzervační látky jsou podřízeny platné legislativě, kterou je potřeba dodržovat. Na závěr jsou uvedeny dva způsoby pro zjištění koncentrace konzervační látky: vysokoúčinná kapalinová chromatografie a kapilární elektroforéza. V experimentální části bylo hodnoceno 10 vzorků nealkoholických i alkoholických nápojů. Byla zjištěna koncentrace benzoanu sodného a sorbanu draselného. Každý ze vzorků obsahoval jeden z již uvedených konzervačních látek. Stanovení koncentrace bylo provedeno metodou vysokoúčinné kapalinové chromatografie.This bachelor thesis deals with preservatives, which are necessary part of nowadays, brouse foodstuffs preservation is one of the basic principles how to safe foodstuffs. In my literky part of my bachelor are decribed historical aspects of foodstuff preservation. In the next section there are basic principles preservation and there are thoroughly described preservation that are allowed, but also the ones that are forbidden in the Czech republic. With preservaton using closely related thein maximal allowed limits in foodstuff where there may be health risks. That´s the mason why there i salso a charter delas with legislativ in literaty summary with the attendant this part and methods of preservation assessment in foodstuff. The aim of the practical part thesis was the detection of sodium benzoate and pottasium sorbate kontent in non-alcoholic and alcoholic drinks. These beverages were used for this experiment: Dobrá voda s příchutí bezinka, Hanácká kyselka s příchutí pomeranč, Kofola, Pepsi Twist, Poděbradka Citron, Top Topic Pomeranč, Carling British Cider Cherry, Fanta Shokata, Fizz Cider Strawberry, Kopparberg Limetka a bezinka. In beverages there were detected preservatives contents by the high performance method liquid chromatography. No sample didn´t cross maximal limits allowed as provided by Regulation European Parliament and Council no. 1333/2008. The overall counclusion is that , although producers who couly legislative require limits of preservatives, so from the point of view of the health i tis just chemical substance and consumers should be focused on beverages that don´t include these chemical substances.
Klíčová slova:
benzoan sodný; konzervační látky; sorban draselný