Original title:
Využití suchého ledu v technologii vín révy vinné
Authors:
Horníčková, Iva Document type: Bachelor's theses
Year:
2017
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Bakalářská práce se zabývá využitím suchého ledu v technologii vín révy vinné. V teoretické části jsou popsány fenolické látky, dále smysl před-fermentační macerace, faktory ovlivňující maceraci a poslední část je věnována suchému ledu, jak jeho složení, tak možnostem výroby a nákupu. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má studená macerace na výsledná vína. Byla vyrobená dvě červená a dvě růžová vína, z nichž vždy jedno bylo vyrobeno studenou macerací a druhé bez použití chlazení během macerace. U moštu studené varianty byly v průběhu před-fermentační macerace měřeny základní analytické parametry a u mladých vín bylo provedeno senzorické hodnocení. Z výsledků vyplývá, že pro odrůdu Frankovka je studená macerace vhodná jak pro výrobu růžových vín, tak pro výrobu červených vín.Bachelor theses deals with application of dry ice in technology of grapevine wines. In the theoretical part phenolic substances are described, next the meaning of pre-fermentation maceration, factors affectiong maceration and the last part is focused on dry ice, its composition and production and purchase possibilities. The purpose of the theses is to find out the effect of cold maceration on resultant wines. Two red and two pink wines were produced, while one of them was made by cold maceration and the other one without cooling during maceration. In the case of cold variants, basic analytical parameter were measured during pre-fermentation maceration and sensory evaluation was performed for young wines. The results show that the Frankovka variety is cold maceration suitable for both, the rose and red variation of wines.
Keywords:
oxid uhličitý; před-fermentační macerace; studená macerace; suchý led; |fenolické| |látky|