Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 2 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Stanovení a rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu
Horníčková, Iva
Diplomová práce Stanovení a rozbor struktury nákladů na výrobu vína u vybraného vinařského provozu má dvě základní části. V literární rešerši je představena problematika vinařství se zaměřením na jednotlivé technologické operace výroby vína. Vlastní práce se pak skládá z popisu technologického zařízení a vybavení sledovaných podniků, dále kalkulací nákladů a analýz struktury nákladů. Analýza nákladů na výrobu vína v obou případech ukázala, že nejvýznamnější složku tvoří vstupní surovina (hrozny). Další důležitou položkou byl u středního podniku provoz strojů, naopak u menšího podniku pak větší složku představovaly náklady na mzdy pracovníků z důvodu nižšího stupně automatizace a výkonnosti jejich strojů. Z analýzy nákladů na lahvované víno vyplývá, že nejvýznamnějšími položkami jsou vstupní surovina (tedy vyrobené víno) a materiál (tedy lahev s dalšími prvky).
Využití suchého ledu v technologii vín révy vinné
Horníčková, Iva
Bakalářská práce se zabývá využitím suchého ledu v technologii vín révy vinné. V teoretické části jsou popsány fenolické látky, dále smysl před-fermentační macerace, faktory ovlivňující maceraci a poslední část je věnována suchému ledu, jak jeho složení, tak možnostem výroby a nákupu. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má studená macerace na výsledná vína. Byla vyrobená dvě červená a dvě růžová vína, z nichž vždy jedno bylo vyrobeno studenou macerací a druhé bez použití chlazení během macerace. U moštu studené varianty byly v průběhu před-fermentační macerace měřeny základní analytické parametry a u mladých vín bylo provedeno senzorické hodnocení. Z výsledků vyplývá, že pro odrůdu Frankovka je studená macerace vhodná jak pro výrobu růžových vín, tak pro výrobu červených vín.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.