Název:
Obsahové látky planých rostlin používaných jako zelené koření
Autoři:
Doležalová, Vanda Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2017
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá charakteristikou planých rostlin používaných jako zelené koření, jejich obsahovými látkami a antioxidační aktivitou. V práci je popsáno 11 druhů planých rostlin, místo jejich původního výskytu a aktuální rozšíření, botanický popis, obsahové látky, podmínky sběru a možnosti jejich využití. Dále jsou zde popsány obsahové látky (metabolity, minerální látky a vitamíny), jejich koncentrace v jednotlivých druzích, účinky a funkce v organismu, antioxidanty a volné radikály, včetně jejich popisu, funkcí, vlivu na organismus a metod stanovení.This bachelors thesis presents the characteristics of wild plants used as green spices, their content substances and antioxidant activity. The thesis describes 11 wild plant species, their original natural habitat and their current common occurrence, botanical description, content substances, gathering conditions and the possibilities for their use. Furthermore, the thesis describes content substances (metabolites, minerals and vitamins), their concentration in different species, their effects and functions in the organism, antioxidants and free radicals, including their descriptions, functions and the influence on organism and the method of their assessment.
Klíčová slova:
antioxidanty; antioxidační aktivita; plané rostliny; zelené koření