Original title:
Chemické faktory ovlivňující chuť a léčivý účinek vína
Translated title:
Chemical factors affecting the taste and medicinal activity of wine
Authors:
Harmatha, Juraj Document type: Papers Conference/Event: Víno jako multikulturní fenomén, Olomouc (CZ), 2010-04-22 / 2010-04-23
Year:
2010
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Víno je neustále a průběžně se měnící přírodní produkt, který má své jedinečné vlastnosti pocházející z několika zdrojů, k nimž patří jeho původ, enologický postup zpracování, proces školení, jakož i kvalifikované hodnocení se zpětnou vazbou na všechny faktory, které utváří charakter a hodnotu vína. Pojednává se zde o chemické podstatě chuťových aspektů, a o možnosti jejich ovlivnění. Obsahové (extraktivní) látky jsou zde představeny i jako nositelé léčivých účinků, které staví víno do role aktivního potravinového doplňku (nutraceutika) s blahodárným vlivem na zdraví.The wine is presented as a complicated multi-component, and permanently varying (maturing) natural product, with unique properties, acquired from several sources, e.g. the grape origin, the growth locality, the enological processes, as well as the qualified evaluation with a feedback to all factors shaping the character and quality of wine. Chemical components are regarded as generators of perceivable sensory (taste) properties of wine, as well as providers of its pharmacological effects and medicinal value, qualifying wine as active functional food additive (nutraceutical) with a significant impact on health.
Keywords:
attributes of the taste character; chemical composition; nature of wine; quality evaluation; wine and health Project no.: CEZ:AV0Z40550506 (CEP) Host item entry: Víno jako multikulturní fenomén. Mezinárodní interdisciplinární konference, ISBN 978-80-904477-4-5
Institution: Institute of Organic Chemistry and Biochemistry AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available at the institute of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0192247