Original title:
Instagram jako prostředek pro šíření trendů v gastronomii se zaměřením na specifika České republiky
Translated title:
Instagram as a means of spreading trends in gastronomy with a focus
Authors:
Škoda, Martin ; Zábrodská, Kristina (advisor) ; Köpplová, Barbara (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Diplomová práce Instagram jako prostředek pro šíření trendů v gastronomii se zaměřením na specifika České republiky se věnuje tématu gastronomie a souvisejícím trendům v oboru. Autor se snaží zmapovat vlivy, které na jejich formování může mít on-line prostředí, především sociální síť Instagram. Po zevrubném seznámení s prostředím sociálních sítí je podrobněji popsána zejména sociální síť Instagram, její vliv na šíření zážitků, trendů a mediální prostředí obecně. Autor se snaží objasnit, zda dění na této síti může udávat směr tomu, co je populární v gastronomickém prostředí, pochopit roli, kterou hojně sledovaní tvůrci z Instragramu ve společnosti mají a co pro běžné uživatelé znamená sdílení zážitků s jídlem spojených. Představeni jsou "vlivní" uživatelé z gastronomické sféry na českém Instagramu a jejich další provázanost s mediálním prostředím. Ve výzkumu autor formou strukturovaného dotazníku, kterého se zúčastnilo 1143 respondentů z prostředí sociálních sítí, zjišťuje, jakou funkci plní Instragram při šíření gastronomických trendů v České republice. Získaná data doplňují názory vycházející z rozhovorů se zástupci české "gastronomické scény" na Instagramu Kateřinou St. Germain (My Cooking Diary), Janou Králíkovou (Zásadně zdravě), Janou Vašákovou (Slepičárna blog) a Lukášem Hejlíkem. Nechybí ani...This diploma thesis discusses Instagram as a means for spreading trends in gastronomy with a focus on gastronomy and related trends in the field specifically from the Czech Republic. The author tries to map the influences that the online environment can have on their formation, especially the social network Instagram. After a thorough acquaintance with the environment of social networks, the social network Instagram, its influence on the spread of experiences, trends and the media environment in general, is described in more detail. The author seeks to clarify whether what is happening on this network can guide the direction of what is popular in the gastronomic environment, understand the role that well-watched creators from Instragram play in society and what it means for ordinary users to share food experiences. "Influential" users from the gastronomic sphere on Czech Instagram and their further connection with the media environment are presented. In the research, the author determines, via the form of a structured questionnaire (which was attended by 1143 respondents from the environment of social networks), what role Instragram plays in spreading gastronomic trends in the Czech Republic. The data obtained is supplemented with opinions based on interviews with representatives from the Czech...
Keywords:
blogger; cooking; eatables marketing; food; Food blog; food marketing; food science; foodies; gastronomy; influencer; Instagram; Instagrammers; Lukas Hejlik; marketing communication and PR; My Cooking Diary; qualitative research; quantitative research; service marketing; Slepicarna blog; social networks; trends in gastronomy; Zasadne Zdrave; Blog o jídle; bloger; foodies; gastronomie; influencer; Instagram; instagramisté; jídlo; kvalitativní výzkum; kvantitativní výzkum; Lukáš Hejlík; marketing jídla; marketing potravin; marketing služeb; marketingová komunikace a PR; My Cooking Diary; Slepičárna blog; sociální sítě; trendy v gastronomii; vaření; věda o jídle; Zásadně zdravě
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/119026