Original title:
Příjem stravy se zaměřením na bílkoviny u pacientů na standardním interním oddělení
Translated title:
Protein focused dietary intake of general wards patients
Authors:
Kulichová, Štěpánka ; Křížová, Jarmila (advisor) ; Trachta, Pavel (referee) Document type: Master’s theses
Year:
2020
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Úvod: Příjem stravy u seniorů, a zvláště pak bílkovin, je během pobytu v nemocnici velice důležitý pro předcházení komplikací a pro celkový správný průběh hospitalizace. Předpokladem pro tuto práci bylo, že na standardním oddělení většinou nalezneme starší pacienty, a proto se práce zaobírá také tématem malnutrice, která úzce souvisí se seniory a obecně příjmem stravy během hospitalizace. Cíl: Hlavním cílem práce je zmapovat a posoudit analýzou vrácené stravy reálné množství energie a bílkovin přijímané seniory v nemocnici. Dalším cílem je porovnat tento počet s doporučeným množstvím energetického příjmu a příjmu bílkovin pro jednotlivé pacienty. Účelem práce je také zhodnotit možné důvody nízkého příjmu stravy u vybraných pacientů. Metody: Příjem energie a bílkovin byl hodnocen na základě analýzy vrácené stravy pacienty, s následným propočtem v nutriční aplikaci Nutriservis. Pomocí dotazníkového šetření, formou frekvenčních otázek s uzavřenými typy odpovědí, byly posuzovány možné důvody nízkého příjmu stravy u seniorů. Část dotazníku byla zaměřena na stravu během pobytu v nemocnici, a část dotazníku byla inspirována škálou MNA screeningu a zabývala se hodnotou BMI, úbytkem hmotnosti v poslední době a dalšími souvisejícími otázkami. Výsledky: Analýza vrácené stravy ukázala, že senioři na...Introduction: The dietary intake of the elderly, especially the protein intake, is very important as to avoid any complications and for the proper course of hospitalization. Prerequisite for this thesis is that within the general ward we can mostly find elderly patients, therefore, this thesis is focused also on the topic of malnutrition. Malnutrition is very closely connected to the elderly and generally to the dietary intake during hospitalization. Aim: The main aim of this thesis is to outline and review the actual amount of consumed energy and protein of elderly patients in hospitals. The amount is determined by an analysis of returned food and is compared to the recommended intake of energy and protein for individual patients. The objective is also to evaluate possible reasons for the low food intake concerning certain patients. Methods: The energy and protein intake were assessed by the analysis of patient's returned food and then calculated in the nutritional application Nutriservis. The potential reasons for the low food intake concerning the elderly patients were assessed by surveys using frequential, closed-ended questions. A part of the survey was focused on the diet during the stay in the hospital, the other part was inspired by the scale of MNA screening and it was aimed at the BMI...
Keywords:
elder nutritional physiological phenomena; inpatients; malnutrition; proteins; the elderly; bílkoviny; fyziologie výživy seniorů; pacienti hospitalizovaní; podvýživa; stáří
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/118805