Original title:
Biologická analýza v blízké IR oblasti
Translated title:
Biological analysis in NIR
Authors:
Pirkl, Petr ; Janoušek, Oto (referee) ; Čmiel, Vratislav (advisor) Document type: Bachelor's theses
Year:
2020
Language:
cze Publisher:
Vysoké učení technické v Brně. Fakulta elektrotechniky a komunikačních technologií Abstract:
[cze][eng]
Tato bakalářská práce je zaměřená na získání informací o analýzách pomocí IR záření. Také se zabývá vlivem IR záření na látky a principy fungování IR spektrometrů. V rámci práce jsou zkoumány vzorky kávy. Zjišťuje se využitelnost k rozlišení mezi kofeinovou a bezkofeinovou kávou. Dále se zkoumají vzorky mouk. Zde se zkoumá přítomnost či absence lepku.
This bachelor thesis is focused on obtaining information about analyzes by IR radiation. It also deals with the effect of IR radiation on substances and the principles of functioning of IR spectrometers. There are examined coffee samples in the work. Usefulness for discrimination caffeine and decaffeinated coffee is tested. Next, flour samples are researched. There is examination of presence or absence of gluten.
Keywords:
food analysis; IR radiation; NeoSpectra; NIR spectroscopy; analýza potravin; IR záření; NeoSpectra; NIR spektroskopie
Institution: Brno University of Technology
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Brno University of Technology Digital Library. Original record: http://hdl.handle.net/11012/190317