Název:
Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování
Překlad názvu:
Physiological nutrition of adolescents and their knowledge of principles of healthy eating
Autoři:
Fialová, Anežka ; Křížová, Jarmila (vedoucí práce) ; Krausová, Adela (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2020
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato diplomová práce se zabývá tématem Fyziologická výživa adolescentů a jejich informovanost o zásadách zdravého stravování. Teoretická část práce představuje pojem adolescence a vysvětluje čím je toto období charakteristické. Řeší se problematika fyziologické výživy pro toto vývojové období a jsou zde uvedeny všechny potřebné složky výživy. Dále je zde rozebrána problematika stravování u adolescentů, rizika alternativních typů stravy a také rizika výskytu obezity a poruch příjmu potravy. Ve výzkumné části jsem zkoumala, jak jsou studenti střední školy informování o zásadách zdravé výživy. Tato část práce shrnuje výsledky získané kvantitativní metodou dotazníkového šetření. Ke zpracování bylo použito 45 vyplněných dotazníků. Respondenty tvořili studenti posledních ročníků pražského gymnázia. Hypotézami byly předkládány aspekty týkající se důležitých složek stravy. Výzkum představuje, jaké mají studenti o principech zdravé stravy vědomosti. Výsledky ukazují, že studenti jsou informováni jen v některých oblastech výživy a neprobíhá dostatečné podávání informací o této problematice v rámci školní výuky. Výsledky jsou relativně pozitivní, ale neměli bychom zapomínat na edukaci. Klíčová slova: adolescence, adolescent, výživa, stravování, zdravíThis thesis deals with the topic of Physiological nutrition of adolescents and their knowledge of healthy eating principles and habits. The theoretical part of this paper defines the term adolescence and explains the characteristics of this period in one's life. It focuses on the physiological nutrition issue of this developmental period and all of the fundamental parts of nutrition are mentioned and studied. Another confronted issue is the problematic eating in adolescents, the risks alternative diets may bring, and the appearance of obesity and food intake disorders. In the practical part I investigated how informed Czech high school student are about the principles of healthy eating habits. The investigation sums up results of a quantitive method using a questionnaire. 45 high school students participated in the study; they were all in their last year of Czech high school. The hypotheses involved aspects of important components of the diet. The study presents the raw knowledge students obtain during their lives about a healthy diet. The results show that there are only a few areas of nutrition where the students are informed, nevertheless, there are other areas little to no information is passed on to the students inside the schools curriculum. In general, the results are reasonably positive,...
Klíčová slova:
adolescence; adolescent; stravování; výživa; zdraví; adolescence; adolescent; eating; health; nutrition