Název:
Nutriční profil u pacientů bariatrické metabolické chirurgie
Překlad názvu:
Nutritional profile in patients with bariatric metabolic surgery
Autoři:
Fišerová, Veronika ; Karbanová, Martina (vedoucí práce) ; Sadílková, Aneta (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Úvod: Obezita je významným zdravotním problémem, který ovlivňuje celkové zdraví jedince. Bariatrická metabolická chirurgie má v porovnání s konzervativní terapií největší význam a trvalý dopad na snížení hmotnosti. Nevýhodou je fakt, že často vede k řadě nutričních nedostatků vyžadující dlouhodobou suplementaci. Cíl: Cílem diplomové práce je zmapovat přívod nutrientů ve stravě bariatrických pacientů půl roku a rok od zákroku. Výzkum je primárně zaměřen na přívod vitaminu D a vápníku stravou, dále jsou hodnoceny laboratorní hladiny vitaminu D, parathormonu a vápníku. Okrajově jsou posuzovány laboratorní hodnoty před operací, jelikož je známo, že nedostatečné hladiny se objevují již před operací. Metodika: Výzkumný soubor se skládá z 30 respondentů, kteří jsou šest měsíců (M6) a jeden rok (Y1) od zákroku. Vitamin D a vápník jsou vyhodnocovány z třídenních jídelních záznamů, které respondenti po dobu alespoň jednoho týdne zapisovali. Data laboratorních hodnot pro výzkum byla použita ze zdravotnické dokumentace nemocničního informačního systému. Z dokumentace byly vybrány hodnotící parametry pro vitamin D - 25(OH)D (limitní hladina byla stanovena na >30 ng/ml). Pro zhodnocení koncentrace parathormonu bylo definováno rozmezí 1,58-6,03 pmol/l, vápníku 2,00-2,75 (mmol/l). Zajímalo nás, zda profil...Introduction: Obesity is a major health problem that affects an individual's overall health. Bariatric metabolic surgery is most important and has permanent impact on weight loss in comparison with conservative therapy. The downside is that it often leads to a row nutritional deficiencies requiring long-term supplementation. Object: The aim of the thesis is to map the intake of nutrients in the diet of bariatric patients six months and one year after the procedure. The research is primarily focused on the intake of vitamin D and calcium in diet, vitamin D, parathyroid hormone and calcium levels are also evaluated. Marginally, laboratory values are assessed prior to surgery as deficiencies are known to occur before surgery. Methodology: The research sample consists of 30 respondents who are six months (M6) and one year (Y1) from the procedure. Micronutrients are evaluated from three-day dining records recorded by respondents for at least one week. The research laboratory data was used from the medical information system of the hospital information system. The evaluation parameters for vitamin D-25 (OH)D (limit level was established to > 30 ng/ml). To assess the parathyroid hormone concentration, a minimum limit is set to 1.58 pmol/l, calcium 2.00-2.75 (mmol/l). We were wondering if the profile of...
Klíčová slova:
bariatrická chirurgie; obezita; vitamin D; vápník; Bariatric surgery; calcium; obesity; vitamin D