Original title:
Legislativní požadavky na označování balených potraviny v České republice a jak reflektují očekávání spotřebitelů
Translated title:
Legislative requirements for labeling of food information in Czech Republic and how it reflects consumer expectations
Authors:
Stratílková, Veronika ; Váchová, Alena (advisor) ; Kovaříková, Miroslava (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá požadavky na informace na obalech potravin a jak ty reflektují potřeby spotřebitele. V teoretické části práce jsou shrnuty obecné požadavky na označování balených potravin v České republice, které jsou zakotveny v nařízeních Evropské unie, zákonech a provádějících vyhláškách. Zvláštní pozornost je pak věnována masu a masným výrobkům a polotovarům, na které jsou kladeny i další speciální nároky týkající se jejich označování. V praktické části formou dotazníkového šetření zjišťuji, jaké faktory jsou důležité pro spotřebitele při nákupu potravin a zda je legislativní požadavky na obal reflektují nebo zda by bylo vhodné zavést nějaká zlepšení. Provedeným výzkumem byla zjištěna potřeba spotřebitelů na lepší označování země původu potraviny. Tento faktor je pro část spotřebitelů důležitý u potravin obecně, ale zejména u masa a masných výrobků se jedná spolu se vzhledem o faktor rozhodující. Na základě zjištěných informací doporučuji, aby pro označování původu potravin byla zavedena jasná pravidla, která informaci pro spotřebitele zpřehlední. Může se jednat například o povinné uvedení informace o původu potraviny na přední straně obalu. KLÍČOVÁ SLOVA Potraviny, balené potraviny, legislativa týkající se balených potravin, maso, masné výrobky a polotovary.This bachelor thesis discusses legislative requirements for packed food and how it reflects consumers expectation. The theoretical part of the work clarifies general requirements for packed in food Czech Republic based on Regulation of European parliament and council and Czech national laws and decrees. Special attention is paid to requirements for labeling of the meat and cold meat products. The practical part of the thesis which has been realized by using the questionnaire survey method, focus on detection of circumstances which are important for consumers and for their decision making when they buying food. At the same time, it was investigated how the legislation requirements reflect consumer needs for labeling of food. Results of this research are discussed in the debate. It has been found out strong consumer's need to know the origin of the food. This circumstance is very important for consumers especially for meat and cold meat products. Based on the information obtained has been created proposals for improvements, such as introduction of rules how to make this information clearer for consumer. For example, it might be set up mandatory rule to communicate information about origin of food on the front of pack. KEYWORDS Packaging, packed food, legislation requirements for labeling food, meat,...
Keywords:
cold meat products; legislation requirements for labeling food; meat; Packaging; packed food; balené potraviny; legislativa týkající se balených potravin; masné výrobky a polotovary; maso; Potraviny
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/108857