Název:
Výnos škrobu a bílkovin u brambor pro výrobu škrobu
Překlad názvu:
Starch and protein yield in potatoes for starch production
Autoři:
MIČKA, Michal Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo hodnocení obsahu škrobu a bílkovin u vybraných odrůd brambor v závislosti na hnojení dusíkem. V literárním přehledu je obecné seznámení s danou problematikou. V roce 2018 byl založen jednoletý polní pokus, kde byly sledovány tři odrůdy pro výnos škrobu. Odrůda Anatori, Hermes a Ornella. Dusíkatá hnojiva byla aplikována ve dvou variantách. První varianta byla hnojena na jaře před sázením v dávce 73 kg N/ha, druhá v dávce 111 kg N/ha. U pokusu byl vyhodnocen výnos hlíz, průměrná hmotnost hlíz, obsah škrobu, výnos škrobu, obsah sušiny a výnos dusíkatých látek. Ve sledovaném roce 2018, který byl teplotně nadprůměrný a naopak chudší na srážky, byla nejlépe vyhodnocena aplikace vyššího dusíkatého hnojení v dávce 111 kg N/ha. Vyšší aplikace dusíkatého hnojení oproti nižší dávce zvýšila výnos hlíz brambor (t/ha), škrobnatost (%) a výnos škrobu (t/ha). The aim of this thesis was to evaluate the starch and protien content in selected potato variarients in relation to nitrogen fertilization. The literature review is a general introduction to the given problem. In the year 2018, a one-year field trial was established where three starch yield varieties Anatori, Hermes a Ornella were observed. Nitrogen fertilizer was applied in two variants. The first variant was fertilized in the spring before planting with a dose of 73 kg N/ha, the second with a dose of 111 kg N/ha.In the experiment, tuber yield, average tuber weight, starch content, starch yield, dry matter content, and crude protein yield were evaluated. In the monitored year of 2018, which had above-average temperatures and on the contrary lowerprecipitation, the best evaluation was the application of higher nitrogen fertilizerswitha dose of 111 kg N/ha. Higher application of nitrogen fertilizers compared to lower dose increased potato tuber yield (t/ha), starch (%) and starch yield (t/ha).
Klíčová slova:
brambory; dusíkaté hnojení; obsah škrobu; odrůda; výnos dusíkatých látek; výnos hlíz; výnos škrobu; nitrogen fertilization; potatoes; starch content; starch yield; tuber yield; variety; yield of crude protein Citace: MIČKA, Michal. Výnos škrobu a bílkovin u brambor pro výrobu škrobu. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/50892