Název:
Ověření přesnosti metody stanovení vonných látek s alergenními účinky
Překlad názvu:
Accuracy of the method for assessment of allergenic aroma compounds
Autoři:
Rychetský, Matěj ; Hrstka, Miroslav (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato bakalářská práce se zabývá ověřením přesnosti metody stanovení potenciálně alergenních vonných látek v cukrovinkách. V teoretické části jsou popsány syntetické i přírodní vonné látky, které se v potravinách vyskytují, důkladněji jsou popsány látky potenciálně alergenní. Dále je stručně charakterizována metoda mikroextrakce pevnou fází ve spojení s plynovou chromatografií s hmotnostní spektrometrií, která byla při měření použita. Nakonec jsou popsána základní kritéria měřená při validaci analytické metody. V experimentální části byla ověřena opakovatelnost a reprodukovatelnost metody HS-SPME-GC-MS pro stanovení potenciálně alergenních vonných látek s použitím standardů vonných látek a vybraných vzorků kandytových cukrovinek. Měřením bylo zjištěno, že použitá metoda je vhodná při kvalitativním stanovení (na základě retenčních časů), ovšem při kvantitativním stanovení (na základě ploch píků) metoda vykazuje menší přesnost, jejímu zlepšení budou věnovány následující experimenty.
This bachelor thesis deals with the verification of the accurancy of the method for determination of potentially allergenic substances in confectionery. In the theoretical part the synthetic and natural fragrances, which are present in foodstuffs are described. Furthermore, the method of solid phase microextraction in connection with gas chromatography with mass spectrometry, which was used in the measurement, is briefly characterized. Finally, the basic criteria measured in the validation of the analytical method are described. In the experimental part, the repeatability and reproducibility of the HS-SPME-GC-MS method for the determination of potentially allergenic substances in candy samples was verified. It was found by the measurement that the used method is suitable for qualitative determination (based on retention times), but the method shows minor inaccurancies in quantitative determination (determination based on peaks area) and it will be improved in following experiments.
Klíčová slova:
aromaticky aktivní látky; GC-MS; SPME; validace; aroma compounds; GC-MS; SPME; validation
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/178433