Název:
Analýza aktivních látek obsažených v extraktech levandule a tymiánu
Překlad názvu:
Analysis of active substances contained in lavender and thyme extracts
Autoři:
Vašíčková, Milada ; Vysoká, Marie (oponent) ; Skoumalová, Petra (vedoucí práce) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Předložená bakalářská práce je zaměřena na aktivní látky obsažené v extraktech levandule lékařské a tymiánu obecného, zejména jejich možné antimikrobiální a antioxidační účinky. Teoretická část popisuje vybrané rostliny, sloučeniny vykazující antimikrobiální a antioxidační účinky, metody, jak tyto sloučeniny extrahovat a stanovit. V praktické části byly nejprve připraveny extrakty zvolených bylin, vodné, ethanolové a olejové. Všechny extrakty byly spektrofotometricky charakterizovány na obsah celkových polyfenolů, celkových flavonoidů a antioxidační aktivitu. Na závěr bylo diskutováno jejich možné použití v potravinářském průmyslu namísto syntetických konzervantů a při fortifikaci potravin.
The presented bachelor thesis is focued on active substances contained in lavandula officinalis and common thyme extracts, mainly their possible antimicrobial and antioxidant effects. The theoretical part desrcibes chosen plants, compounds with antimicrobial and antioxidant effects, methods how to obtain and identify said compounds. In the experimental part, aquenous, ethanolic and oil extracts were prepared. Mentioned extracts were spectrophotometrically characterised for total content of polyphenols, total content of flavonoids and antioxidant activity. In conclusion possible applications of extracts in food industry instead of synthetic preservatives and their fotification were discussed.
Klíčová slova:
antimikrobiální aktivita; antioxidační aktivita; levandule; rostlinné extrakty; tymián; antimicrobial activity; antioxidant activity; lavender; plant extracts; thyme
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/178400