Název:
Použití vysokorozlišovací analýzy křivek tání ke studiu baktérií mléčného kvašení
Překlad názvu:
Use of high resolution melting analysis for the study of lactic acid bacteria
Autoři:
Knápková, Monika ; Němcová, Andrea (oponent) ; Brázda, Václav (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
V současné době roste zájem o užívání probiotických výrobků a na trhu je jich celá řada. S rostoucím zájmem je kladen i větší důraz na identifikaci deklarovaných probiotických mikroorganismů. Přesná identifikace mikrobiálního složení je často nelehkým úkolem a je zapotřebí pokročilejších metod, zejména z oblasti molekulární diagnostiky. Diplomová práce byla zaměřena na ověření přítomnosti deklarovaných probiotických mikroorganismů v probiotických doplňcích stravy GS Laktobacily Forte 21, Biopron 9 Premium a Linex® Forte. DNA byla z komplexních matric izolována fenolovou extrakcí, komerčním kitem a magnetickými nosiči F79/L3-PLL v kvalitě vhodné pro PCR. Následně byla izolovaná DNA amplifikována polymerázovou řetězovou reakcí v reálném čase s využitím rodově a druhově specifických primerů. Specifický PCR produkt byl podroben agarózové gelové elektroforéze, přičemž druhová identifikace nebyla vždy v souladu s údaji deklarovanými výrobci. Další část práce se zabývala polymerázovou řetězovou reakcí s vysokorozlišovací analýzou křivek tání za účelem rozlišení bakteriálních kmenů patřících do skupiny Lactobacillus a za účelem identifikace probiotických mikroorganismů přítomných ve směsi v probiotických doplňcích stravy. Bylo testováno osm sad primerů (V1F HRM a V1R-HRM, CHAU-V3F a CHAU-V3R, CHAU-V6F a CHAU-V6R, LAC2 a LAC4, LAC1 a LAC2, P1V1 a P2V1, poxcDNAFw a poxPromRVC, poxcDNAFw a poxPromRVT). Jako nejvhodnější pro rozlišení bakteriálních kmenů rodu Lactobacillus byly vyhodnoceny tři dvojice primerů (V1F HRM a V1R-HRM, poxcDNAFw a poxPromRVC, poxcDNAFw a poxPromRVT).
Currently, there is a growing interest in the use of probiotic products, and there are many of them in the market. With the growing interest, greater emphasis is placed on the identification of declared probiotic microorganisms. Precise identification of microbial composition is often a difficult task and it requires more advanced methods especially in the field of molecular diagnostics. The diploma thesis was focused on the verification of the presence od declared probiotic microorganisms in probiotic food supplements GS Laktobacily Forte 21, Biopron 9 Premium and Linex® Forte. DNA was isolated from the complex matrices by phenol extraction, commercial kit and magnetic carriers F79/L3-PLL in the quality suitable for PCR. Subsequently, the isolated DNA was amplified by real-time polymerase chain reaction using genus- and species-specific primers. The specific PCR product was subjected to agarose gel electrophoresis, whereas species identification was not always in compliance with the data declared by producers. The next part of the thesis was focused on polymerase chain reaction with high-resolution melting analysis to distinguish bacterial strains belonging to the Lactobacillus group and to identify probiotic microorganisms present in the complex matrices of the probiotic food supplements. Eight primer sets were tested (V1F HRM a V1R-HRM, CHAU-V3F a CHAU-V3R, CHAU-V6F a CHAU-V6R, LAC2 a LAC4, LAC1 a LAC2, P1V1 a P2V1, poxcDNAFw a poxPromRVC, poxcDNAFw a poxPromRVT). Three primer pairs (V1F HRM a V1R-HRM, poxcDNAFw a poxPromRVC, poxcDNAFw a poxPromRVT) were evaluated as the most suitable for distinguishing Lactobacillus bacterial strains.
Klíčová slova:
izolace DNA; Lactobacillus; magnetické částice; PCR v reálném čase; polymerázová řetězová reakce (PCR); Probiotika; vysokorozlišovací analýza křivek tání; DNA isolation; high-resolution melting analysis; Lactobacillus; magnetic particles; polymerase chain reaction (PCR); Probiotics; real-time PCR
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177452