Název:
Srovnání aromatického profilu kozího vs. kravského mléka
Překlad názvu:
Comparison of aroma profile of goat vs. cow milk
Autoři:
Pospíchalová, Alžběta ; Saláková,, Alena (oponent) ; Vítová, Eva (vedoucí práce) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Nakladatel: Vysoké učení technické v Brně. Fakulta chemická
Abstrakt: [cze][eng]
Tato práce se zabývá porovnáním aromaticky aktivních látek v kozím a kravském mléce. Je sledován obsah aromaticky aktivních látek ve vzorcích kozího a kravského mléka, které byly analyzovány metodou HS-SPME-GC-MS. V teoretické části je mléko charakterizováno, je popsána jeho tvorba v mléčné žláze dojnic, jeho složení včetně přehledu aromaticky aktivních látek, fyzikálně-chemické a senzorické vlastnosti, vady mléka a jsou popsány rozdíly mezi kravským a kozím mlékem. Dále je popsána plynová chromatografie v kombinaci s technikou mikroextrakce na tuhé fázi v tandemu s hmotnostní spektrometrií. V experimentální části bylo 13 vzorků kozího a 8 vzorků kravského mléka podrobeno analýze metodou HS–SPME–GC–MS. Vzorky byly analyzovány čerstvé a po tepelném ošetření. Celkem bylo ve vzorcích identifikováno 78 těkavých látek, z chemických skupin byly nejvíce zastoupeny ketony, z hlediska obsahu aldehydy, alkoholy a karboxylové kyseliny. Mezi vzorky byly nalezeny rozdíly v počtu i v obsahu identifikovaných sloučenin, v kozím mléce bylo celkem 64 a v kravském 48 těkavých látek.
This diploma thesis deals with the comparison of aroma compounds in goat and cow milk. The content of aroma active substances in samples of goat and cow milk, which were analyzed by HS-SPME-GC-MS method, is monitored. In the theoretical part, milk is characterized, its formation in the dairy mammary gland is described, its composition including an overview of aromatic active substances, physical and chemical as well as its sensory properties, milk defects and differences between cow's and goat's milk are described. Further, gas chromatography in combination with solid phase microextraction technique in tandem with mass spectrometry is described. In the experimental part, 13 samples of goat and 8 samples of cow milk were subjected to HS-SPME-GC-MS analysis. Samples were analyzed fresh and after heat treatment. Altogether, 78 volatile substances were identified in the samples. Ketones were the most numerous, aldehydes, alcohols and carboxylic acids were the most abundant chemical groups. There were differences between samples in number as well as in content of the identified compounds, 64 in goat milk and 48 in the cow milk.
Klíčová slova:
aromaticky aktivní látky; GC; mléko; MS; SPME; aroma compounds; GC; milk; MS; SPME
Instituce: Vysoké učení technické v Brně
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v Digitální knihovně VUT. Původní záznam: http://hdl.handle.net/11012/177447