Original title:
Spotřeba a plýtvání potravinami jako sociální problém – duben 2019
Translated title:
Food Consumption and Waste as a Social Issue – April 2019
Authors:
Hanzlová, Radka Document type: Research reports
Year:
2019
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or190611 Abstract:
[cze][eng] V dubnovém výzkumu CVVM SOÚ AV ČR zjišťovalo postoje české veřejnosti k plýtvání potravinami. Respondenti hodnotili závažnost problému plýtvání potravinami, odhadovali, kolik potravin jejich domácnost přibližně vyhodí a z jaké příčiny a také uváděli, jaké důvody je vedou k tomu, aby potraviny nevyhazovali. V další části jsme se zaměřovali na nákupní a spotřební chování respondentů, konkrétně jsme zjišťovali, kde a jak často nakupují, kolik za nákup potravin přibližně utratí, zda při nakupování používají nákupní seznam či zda je ovlivňují speciální nabídky (např. 1+1 zdarma, XXL balení, poloviční cena).In April 2019 Public Opinion Research Centre AV ČR examined the attitudes declared by the Czech public to the basic dimensions of the issue of food wastage. Respondents evaluated the urgency of this problem, estimated amount of food thrown away in the household and for what reason and they also state reasons for not throwing away food. In the next section, we focused on therespondents' habits associated with food, specifically where and how often they buy, how much they spend monthly on buying food, whether they use a shopping list or whether they are affected by special offers (e.g. 1+1, XXL packaging, half price).
Keywords:
food habits; food wast