Název:
Výživa při dně
Překlad názvu:
Gout diet
Autoři:
KOZÁK, Martin Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce, zabývající se nemocí dnou, je rozčleněna na 3 části. Úvodní teoretická část se věnuje popisu nemoci včetně její léčby a dalším aspektům s tímto onemocněním související. Velká část je zpracována v podobě informací o nutriční terapii (s tím související dietní opatření), kterou je nutno při této nemoci dodržovat. Částí studia je i výzkum respondentů s dnavým onemocněním. Formou rozhovoru proběhl výzkum zjišťující potřebné údaje včetně informací o složení jejich stravy. Výsledky této studie jsou popsány v závěru práce se zjištěním, že léčbu nemoci dna nelze provádět jenom farmaceutickými prostředky, ale i důsledným dodržování příslušné diety včetně celkové změny životního stylu. This Bachelor's thesis, that is concerned with the disease gout, is divided into 3 parts. Theoretical part of this thesis is dedicated to the description of this disease, including its treatment and related diet measures, which have to be followed. Part of this study is a research of respondents with gout disease. This research was made as an interview with the respondents and it discovers necessary information including their diet. Results of this research are described at the end of this thesis and it shows that gout disease cannot be treated only with pharmaceutical means, but it is important to follow appropriate diet including an overall change of a life style
Klíčová slova:
Dna; kyselina močová; nutriční terapie; puriny; revmatologie; výživa; diet; Gout; nutritional therapy; purines; uric acid Citace: KOZÁK, Martin. Výživa při dně. Č. Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/58224