Název:
Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví
Překlad názvu:
Toxic substances in food and their effects to human health
Autoři:
KADLECOVÁ, Hana Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Bakalářská práce "Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví" se zabývá charakteristikou vybranými historickými obdobími toxikologie. Popisuje základní pojmy toxikologie. Stručně charakterizuje toxické látky rostlinného a živočišného původu. Větší pozornost je věnována mykotoxinům, zejména aflatoxinům, fumonisinům, ochratoxinům a zearaleonu. Velmi důležitou část práce tvoří prevence před působením toxických látek na zdravotní stav a jsou popsána dílčí opatření, která jsou nezbytná před konzumací nebo úpravou potravin. Praktická část práce zkoumá informovanost vysokoškolských studentů o významných toxických látkách v potravinách. Hodnotí, zda tito studenti rozeznávají žádoucí druhy plísní na potravinách. A v neposlední řadě se zajímá, jaká preventivní opatření studenti vysokých škol provádějí před samotnou konzumací a úpravou potravin. Závěr práce ukazuje, že informovanost studentů vysokých škol je na poměrně vysoké úrovni.The bachelor thesis "Toxic substances and their effects to human health" deals with characteristics of selected historical periods of toxicology. It describes the basic concepts of toxicology. It briefly characterizes toxic substances of plant and animal origin. More attention is paid to mycotoxins, especially aflatoxins, fumonisins, ochratoxins and zearaleon. A very important part of this thesis is the prevention of the effects of toxic substances on human health and describes the partial measures that are necessary before consumption or preparing of food. The practical part examines the awareness of university students about important toxic substances in food. It assesses whether these students recognize the desired mold species on food. Next it is interested in what precautionary measures are taken by university students before consuming and preparing food. The conclusion of the thesis shows that the know-how of university students is relatively high.
Klíčová slova:
mykotoxiny; otrava jídlem; toxická látka; Toxikologie; foodborne poison; mycotoxins; toxic substances; Toxicology Citace: KADLECOVÁ, Hana. Toxické látky v potravinách a jejich vliv na zdraví. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/57898