Název:
Dietní prevence diabetes mellitus 2. typu
Překlad názvu:
Dietary prevention of type 2 diabetes mellitus
Autoři:
Nováková, Veronika ; Flekač, Milan (vedoucí práce) ; Mikeš, Ondřej (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá dietní prevencí diabetes mellitus 2. typu. Pro uvedení do problematiky onemocnění se první kapitoly práce věnují obecným informacím o diabetes mellitus. Zaměřují se na jeho klasifikaci, epidemiologii, klinické projevy, komplikace, diagnostiku a patogenezi orientovanou již konkrétně na diabetes mellitus 2. typu. Navazující kapitoly popisují prediabetes, obezitu a metabolický syndrom. Závěr teoretické části práce je věnován prevenci diabetes mellitus 2. typu zaměřené na její nefarmakologické opatření s důrazem na dietní vlivy. Praktická část práce vychází z anonymního kvantitativního výzkumu orientovaného na prevenci diabetes mellitus 2. typu. Výzkum byl proveden pomocí internetového dotazníkového šetření. Hlavním cílem bylo zjistit povědomí veřejnosti o dietních vlivech na diabetes mellitus 2. typu. Dílčí cíle zkoumaly, jaké je povědomí o celosvětovém nárůstu diabetiků, zda respondenti považují cukr za příčinu vzniku diabetes mellitus 2. typu a zda přikládají větší význam při prevenci tohoto onemocnění zdravému životnímu stylu či farmakologickým opatřením. Výsledky týkající se dietních vlivů nebyly příliš uspokojivé a špatná informovanost respondentů se projevila například v otázkách týkajících se konzumace kávy, alkoholu či ořechů. Naopak povědomí o celosvětovém...This thesis deals with dietary prevention of type 2 diabetes mellitus. The first chapters of the thesis deal with general information about diabetes mellitus. The chapters focus on the classification, epidemiology, clinical manifestation, complications, diagnostics of diabetes mellitus and pathogenesis of type 2 diabetes mellitus. The subsequent chapters describe prediabetes, obesity and metabolic syndrome. The conclusion of the theoretical section is devoted to the prevention of type 2 diabetes mellitus. The prevention is focused on non-pharmacological measures with an emphasis on dietary influences. The practical part is based on anonymous quantitative research in the form of an Internet quastionaire survey, which focuses on the prevention of type 2 diabetes mellitus. The main goal was to find out about the public's awareness of dietary effects on type 2 diabetes mellitus. The secondary objectives examine the awareness of the worlwide increase of diabetics and whether the respondents consider sugar to be the cause of type 2 diabetes mellitus and attach greater importance to healthy lifestyle or pharmacological measures in prevention. The survey results relating to dietary influences were not very satisfactory and respondents' poor awareness regarding prevention was reflected, for example in...
Klíčová slova:
diabetes mellitus 2. typu; dietní prevence; metabolický syndrom; obezita; prediabetes; diet prevention; metabolic syndro; obesity; prediabetes; type 2 diabetes mellitus