Název:
Psychosociální problematika stravování seniorů
Překlad názvu:
Psychosocial issues of nourishment of the elderly
Autoři:
Šaldová, Kristýna ; Ondrušová, Jiřina (vedoucí práce) ; Čedík, Miloslav (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] V ČESKÉM JAZYCE Diplomová práce se zabývá psychosociální problematikou stravování seniorů. Teoretická část je věnována jak oblasti zdraví, zdravému životnímu stylu u seniorů, tak také nemocem a fyzickým obtížím typickým pro stáří. Jsou zde popsány geriatrické syndromy, které se vyskytují u seniorů, a zároveň také psychosociální aspekty jejich výživy. Ve čtvrté kapitole jsou uvedeny aktuální dokumenty, které jsou úzce spjaty se stravou. Výživa seniorů je však stěžejní kapitolou celé práce, neboť je v ní popsáno, jakým způsobem probíhá strava seniorů v domácím prostředí a v rezidenční péči. Záměrem poslední kapitoly teoretické části je seznámit čtenáře s Domovem ANNA, v němž proběhlo na začátku roku 2019výzkumné šetření, jež je součástí diplomové práce. Šetření proběhlo dotazníkovou metodou, a respondenty se stali jak klienti z již zmiňovaného Domova ANNA, tak ti z domácího prostředí, kteří žijí v Českém Brodě. Cílem výzkumu bylo zjistit, zda mají senioři v rezidenční péči kvalitnější (pestřejší a vyváženější) stravu oproti starším osobám, které žijí v domácím prostředí a jak ovlivňují kvalitu jejich stravování psychosociální a ekonomické faktory.V ANGLICKÉM JAZYCE The diploma thesis deals with psychosocial problems of seniors' alimentation. The theoretical part focuses on the area of health, healthy lifestyle of elderly people, and also on the diseases and physical problems typical for old age. The geriatric syndromes, which occur in old age, as well as psychosocial aspects of the nutrition of seniors, are described there. The fourth chapter presents up-to-date documents that are closely related to alimentation. The nutrition of seniors is a crucial chapter of the whole thesis, because it describes how the alimentation of seniors is carried out in the home environment and how in residential care. The aim of the last chapter in the theoretical part is to present to the reader the "Domov ANNA", where the research survey (which is a part of the thesis) was realized at the beginning of the year 2019. The survey was carried out using a questionnaire method among clients of the above-mentioned "Domov ANNA" and also seniors living at home in Český Brod. The aim of the research was to find out if the elderly in residential care have better (more varied and balanced) diet in comparison with the elderly who live and eat at home and how psychosocial and economic factors influence the quality of their nutrition.
Klíčová slova:
domácí prostředí; psychosociální problematika; rezidenční péče; Senior; výživa; home environment; nutrition; psychosocial issues; residential care; Senior