Název:
Stravování u sportů s váhovými kategoriemi
Překlad názvu:
Nutrition at sports with weight categories
Autoři:
Žabová, Anna ; Vilikus, Zdeněk (vedoucí práce) ; Tuka, Vladimír (oponent) Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tato bakalářská práce je zaměřena na stravování u sportů s váhovými kategoriemi. Hlavním cílem je zjistit, jak se profesionální sportovci před oficiálním vážením stravují, jaké volí metody snižování hmotnosti a jestli pociťují během kariéry negativní důsledky na jejich zdraví. Teoretická část shrnuje informace o sportech s váhovými kategoriemi, výživová doporučení pro dané sportovce, formy snižování hmotnosti a analýzy složení lidského těla. Praktická část je rozdělená na dva výzkumy. První výzkum je prováděn formou kvantitativního dotazníku, ve kterém respondenti uvádění informace o stravovacích návycích a působení ve váhové kategorii. Druhý výzkum se zaměřuje na pět lehkovážných veslařů, u kterých jsou porovnány informace o složení jejich těla v mimosoutěžním a soutěžním období. Dotazník vyplnilo 103 závodníků z 9 různých sportů s váhovými kategoriemi. Některé výstupy byly velmi znepokojivé až alarmující. Méně než jedna třetina respondentů závodí ve své kategorii bez větších váhových výkyvů či většího omezení z hlediska stravy. Porovnání údajů z obou měření, mimo sezónu a před závodem, dopadlo podle očekávání, jen s drobnými změnami. klíčová slova: váhové kategorie, hubnutí, sport, veslováníThis bachelor thesis is focused on diets in sports with weight categories. The main goal is to find out about the diets of the professional athletes before the official weighting, what methods of weight reduction these athletes use and whether they experience any negative effects of the diet on their health. Theoretical part focuses on the information about weight categories, nutrition recommendations for particular athletes, forms of weight reduction and human body composition analysis. The practical part is divided into two researches. The first research is carried out in the form of a quantitative questionnaire, in which the respondents provide information on dietary habits and their presence in the weight category. The second research focuses on five light-weight rowers, whose body composition information is compared in the non-competitive and competitive period. The questionnaire has been filled in by 103 competitors from 9 different sports with weight categories. Some outputs are quite worrying, or even alarming. Only less than one third of the respondents races in their category without major weight fluctuations or greater dietary restrictions. Comparing the data from both measurements of the body composition of the athlete (out of season and before the race) turned out as expected with only...
Klíčová slova:
hubnutí; sport; veslování; váhové kategorie; rowing; sport; weight category; weight loss