Original title:
Výskyt mykotoxinů v mléce a mléčných produktech
Translated title:
Occurrence of mycotoxins in milk and dairy products
Authors:
DYKOVÁ, Jitka Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Cílem bakalářské práce bylo vytvořit literární přehled zaměřený na mikroskopické vláknité houby (mikromycety) a výskyt jejich sekundárních metabolitů, mykotoxinů, v mléce a mléčných výrobcích. První část práce byla zaměřena na obecnou charakteristiku mikromycet, jejich příznivých i negativních účinků, a na popis tří hlavních rodů - Aspergillus, Penicillium a Fusarium. Další část práce se zabývala výskytem mykotoxinů v mléce a mléčných výrobcích. Byly popsány cesty kontaminace, nejčastější mykotoxiny v mléce a mléčných výrobcích, především v sýrech, a dále preventivní opatření k jejich eliminaciThe aim of the bachelor thesis was to create a literary review focused on microscopic filamentous fungi (micromycetes) and the occurrence of their secondary metabolites, mycotoxins, in milk and dairy products. The first part of the work dealt with a general characteristic of micromycetes, their positive and negative effects, and with the description of three main genera - Aspergillus, Penicillium and Fusarium. The next part of the work was focused on the occurrence of mycotoxins in milk and in dairy products. The ways of contamination were described, and also the most common mycotoxins in milk and in dairy products, mainly in cheese, and some preventive measures for their elimination.
Keywords:
aflatoxins; cheese; health risks; micromycetes; milk; aflatoxiny; mikromycety; mléko; sýry; zdravotní rizika Citation: DYKOVÁ, Jitka. Výskyt mykotoxinů v mléce a mléčných produktech. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/50605