Original title:
Voltametrické stanovení pálivosti chilli paprik na elektrodě ze skelného uhlíku modifikované fosfolipidy
Translated title:
Voltammetric Determination of Chili Peppers Pungency using Phospholipid Modified Glassy Carbon Electrode\n
Authors:
Skopalová, J. ; Rajcová, A. ; Vokounová, D. ; Navrátil, Tomáš Document type: Papers Conference/Event: Moderní elektrochemické metody /39./, Jetřichovice (CZ), 20190520
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Kapsaicin je přírodní alkaloid vyskytující se v plodech chilli paprik, které patří k nejdůležitějším a nejrozšířenějším kořením. Za jejich popularitou stojí významné organoleptické vlastnosti (typická pálivá chuť), antioxidační či antimikrobiální účinky. Pálivost chilli paprik je hlavním důvodem jejich konzumace a z pohledu konzumenta představuje jednu z jejich nejdůležitějších charakteristik. Od toho se proto odvozuje potřeba tuto charakteristiku kvantifikovat. Míra pálivosti přímo souvisí s obsahem kapsaicinu a jemu podobných látek (kapsaicinoidů) v paprikách. Kromě potravinářství nachází kapsaicin své užití i v lesnictví (zemědělství) jako ochrana před okusem stromů zvěří.The aim of this study was to develop a simple method for evaluation of the pungency in chili peppers with a glassy carbon electrode modified using phospholipid membrane prepared from asolectin. For these purposes cyclic voltammetry (CV) and differential pulse voltammetry (DPV) have been used. A few different methods have been tested: direct method, transfer method on unmodified and modified electrode, using standard addition method as well as calibration curve method. A statistically significant correlations with the results of the reference HPLC method have been found in case of voltammetric methods, especially in DPV with asolectin modified electrode.
Keywords:
capsaicin; glassy carbon electrode; voltammetry Project no.: GA17-05387S (CEP), GA17-03868S (CEP) Funding provider: GA ČR, GA ČR Host item entry: XXXIX. Moderní elektrochemické metody. Sborník přednášek, ISBN 978-80-905221-7-6
Institution: J. Heyrovsky Institute of Physical Chemistry AS ČR
(web)
Document availability information: Fulltext is available on demand via the digital repository of the Academy of Sciences. Original record: http://hdl.handle.net/11104/0296747