Název:
Pěstování "Klokotského zelí"
Překlad názvu:
Growing of "Klokoty" cabbage
Autoři:
KOSTKOVÁ, Klára Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Cílem bakalářské práce je shrnutí poznatků o pěstování, zpracování a využití Klokotského zelí pěstovaného společností ZAS Dražice, a. s. Hlávkové zelí je dlouhodenní chladuvzdorná rostlina citlivá na vláhu, která ke svému růstu potřebuje otevřené a vzdušné plochy, nejlépe v blízkosti vodních toků, rybníků a vodních nádrží. Hlávkové zelí se pěstuje ve dvou subvarietách, bílé a červené. V České republice je více rozšířeno zelí bílé. Odrůdy bílého hlávkového zelí se dělí na rané, letní, polopozdní a pozdní. Odrůdy se liší velikostí zelné hlávky, její hmotností, dobou výsevu a sklizně a délkou vegetačního období. Hlávkové zelí je výborným zdrojem vitamínů a minerálních látek, ale i vlákniny, bílkovin, glukosinolátů a s-metylmethioninu. Uvedené složky mají příznivý vliv na lidské zdraví. Díky nutričním hodnotám a dlouholeté tradici pěstování je hlávkové zelí v České republice hojně pěstovanou zeleninou, která se konzumuje čerstvá nebo zpracovaná, nejčastěji jako kvašená (kysaná). Klokotské zelí je pozdní bílé hlávkové zelí, které lze koupit jako hlávkové nebo krouhané. Krouhané Kysané Klokotské zelí získalo díky své chuti a kvalitě ocenění "Chutná hezky. Jihočesky" a titul "Regionální potravina".The aim of this bachelor´s thesis is a summary of knowledge about growing, utilizing and usage of "Klokoty" cabbage produced by ZAS Dražice, a.s. Head cabbage is a plant which is well cold resistant, but sensitive to moisture and needs open and airy fields preferably near watercourses or ponds. Head cabbage is grown in two forms, white and red. The white type is more common for this region. It further devides to early matured, summer, semi-late and late varieties. These types differ in proportions, substance, season when the seeds are planted, and the lenght of vegetation period. Head cabbage is an excellent source of vitamins and minerals, also rich in fiber, proteins, glucosinates and methylmetionines. All constituents have a positive effect on human health. Thanks to the nutritional value and the long tradition of growing cabbage in the Czech Republic is this commodity widely grown and consumed in fresh and processed forms. Processed form is more common and done by fermentation. The "Klokoty" cabbage is a white head cabbage of late variety and can be purchased fresh whole or sliced up. Sliced up fermented "Klokoty" cabbage has been appraised by an award "Chutná hezky. Jihočesky" and a titul "Regionální potravina" thanks to its quality and flavor.
Klíčová slova:
hlávkové zelí; pěstování; využití; zpracování; cabbage; growing; usage; utilizing Citace: KOSTKOVÁ, Klára. Pěstování "Klokotského zelí". České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/54162