Název:
Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce
Překlad názvu:
Quality of poultry meat in relation to the production method
Autoři:
KADLECOVÁ, Lucie Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Tématem této práce je kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. V literárním přehledu je popsáno drůbeží maso, jeho spotřeba v České republice a jeho chemické složení. Jsou zde popsány i vybrané metody senzorické analýzy. V praktické části jsou charakterizovány druhy testovaných mas. Práce se dále zaměřuje na experimentální vyhodnocení chemického složení kuřecí prsní svaloviny z farmy Loužná pomocí metody NIR a porovnání změn ve složení v závislosti na stáří kuřat. Následují vybrané senzorické metody zaměřené na rozpoznání rozdílů kuřecích mas ze třech rozdílných produkcí. Dále byl zveřejněn dotazník, který měl za úkol zjistit preference občanů k výrobkům (kuřecí maso) z různých způsobů produkce.The topic of this thesis is the quality of poultry meat in relation to the production method. In the literature review, poultry meat is described, then its consumption in the Czech Republic and its chemical composition. Selected methods of sensory analysis are also described. Types of tested meats are characterized in the practical part. This thesis is also focused on the experimental evaluation of the chemical composition of chicken breast muscle from the Loužná farm using the NIR method and comparing the composition changes depending on the age of the chickens. It is followed by selected sensory methods aimed at recognizing differences in chicken meat from three different productions. In addition, there was published a questionnaire to determine citizen's preferences for products (chicken meat) from different production methods.
Klíčová slova:
chemické složení; konvenční zemědělství; kuřecí maso; prsní svalovina; senzorická analýza; volný chov; breast muscle; chemical composition; chicken meat; conventional agriculture; free range; sensory analyse Citace: KADLECOVÁ, Lucie. Kvalita drůbežího masa ve vztahu ke způsobu produkce. České Budějovice, 2019. diplomová práce (Ing.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Fakulta zemědělská a technologická
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/53832