Original title:
Uvádění alergenů v podmínkách stravovacích zařízení
Translated title:
Allergen labelling in catering facilities
Authors:
MALÁTOVÁ, Tereza Document type: Bachelor's theses
Year:
2019
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Nová potravinářská legislativa EU ustanovila povinnost uvádět alergeny u hotových pokrmů, a vymezila konkrétní možnosti realizace. Cílem práce je zjistit způsoby uvádění alergenů v nabídce pokrmů a nápojů u vybraných restaurací. Analyzována bude zároveň spokojenost zákazníků s jednotlivými způsoby podáváním informací o alergenech. V závěru pak bude uvedeno doporučení reflektující požadavky evropské legislativy a názory provozovatelů stravovacích služeb i jejich zákazníků.The new EU food legislation established an obligation to indicate allergens to prepared meal and defined specific ways of providing this information. The aim of this work is to look for possibilities of allergen labeling on menu. This work is devoted to the analysis of customer satisfaction with individual ways of information about allergens. In conclusion, there is a recommendation that includes the requirements of European legislation and the opinions of customers of catering facilities.
Keywords:
allergenic substances; allergy; catering facilities; food allergens; information duty; intolerance; alergenní látka; alergie; informační povinnost; intolerance; potravinové alergeny; stravovací zařízení Citation: MALÁTOVÁ, Tereza. Uvádění alergenů v podmínkách stravovacích zařízení. České Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Ekonomická fakulta
Institution: University of South Bohemia in České Budějovice
(web)
Document availability information: Fulltext is available in the Digital Repository of University of South Bohemia. Original record: http://www.jcu.cz/vskp/53597