Název:
Složení stravy a konzumace Fast food v mladistvém věku
Překlad názvu:
Composition of the diet for fastfood consumation in young age
Autoři:
HÁJKOVÁ, Martina Typ dokumentu: Bakalářské práce
Rok:
2019
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Fast food je fenoménem dnešní doby, který zná většina z nás. Nicméně jedná se o veřejný typ stravování, který má spíše negativní dopad na naše zdraví, zvláště při pravidelném využívání. Moje práce na téma "Složení stravy a konzumace Fast food v mladistvém věku" je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Na začátku teoretické části uvádím historii stravování a porovnání s dobou současnou. Dále se zabývám charakteristikou mládeže a školním stravováním, které hraje také svoji roli. V další kapitole je důraz kladen na základní složky potravin, jako jsou bílkoviny, tuky a sacharidy. U jednotlivých složek jsou uvedeny i jejich zdroje. V poslední kapitole se zabývám již zmíněným fast foodem, začínám od jeho historie až po novinky, které nám dnešní moderní doba přináší. Má práce je vedena kvalitativní i kvantitativní formou. Jako první metodu jsem zvolila dotazníkové šetření. Výzkumným souborem je 44 žáků v rozmezí věku od 15 do 18 let. Zvolila jsem dvě školy v Českých Budějovicích, kde se nacházejí restaurace s rychlým občerstvením. Jako první školu jsem vybrala Biskupské gymnázium, první ročník, a dále Střední průmyslovou školu stavební, taktéž první ročník. Dále výzkum probíhal u 8 vybraných respondentů, kteří týden zaznamenávali svůj jídelníček do mého předtištěného formuláře. Ten jsem potom vyhodnotila pomocí programu Nutriservis profi. Mým hlavním cílem bylo, zjistit frekvenci konzumace fast-foodových potravin v průběhu týdne. Dále zhodnotit týdenní jídelníček u vybraných respondentů pomocí programu Nutriservis profi. "Fast food" is the phenomenon of our time which is know to the majority of us. This is a type of public catering has a rather negative impact on our health, especially when used regularly. My theosis on "Composition of the diet for Fast food consumation in young age" is divided into theoretical part and practical part. At the beginning of the theoretical part, I present the history of eating and comparison with the present time. A also explore the characteristics of youth and school catering, which also play their part. In the next chapter, emphasis is placed on the basic ingredients of foods, such as proteins, fats and carbohydrates. The sources are also listed for each folder. In the last chapter I deal with the previously mentioned "Fast food" catering, I start from its history to the news that modern day brings us. My work is conducted both qualitatively and quantitatively. As a first method, I chose a questionnaire survey. The research group has 44 students aged 15-18. I chose two schools in České Budějovice, where there are restaurants with Fast food. As the first school I chose the students of the "Biskupské gymnázium" and as the 2nd the students of "Střední průmyslová škola stavební", also the first year. Further research was conducted with 8 selected respondents who recorded thein diet in my pre-printed form. I then evaluated the form using the Nutriservis profi program. My main goal was to find the frequency of Fast food food consumption durinf the week. Also evaluace the weekly diet with selected respondents using the Nutriservis profi program
Klíčová slova:
doporučená denní dávka; Fast food stravování; mládež; složení stravy; výživa; zdravý živnotní styl; diet; Fast food eating youth; recommended daily dose nutrition healthy lifestyle Citace: HÁJKOVÁ, Martina. Složení stravy a konzumace Fast food v mladistvém věku. Č. Budějovice, 2019. bakalářská práce (Bc.). JIHOČESKÁ UNIVERZITA V ČESKÝCH BUDĚJOVICÍCH. Zdravotně sociální fakulta
Instituce: Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
(web)
Informace o dostupnosti dokumentu:
Plný text je dostupný v digitálním repozitáři JČU. Původní záznam: http://www.jcu.cz/vskp/54423