Original title:
Interakce vybraných flavonoidů s N-acetyltransferasami
Translated title:
Interaction of selected flavonoids with N-acetyltransferases
Authors:
Veselá, Šárka ; Hodek, Petr (advisor) ; Bořek Dohalská, Lucie (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Flavonoidy jsou přírodní látky syntetizované v rostlinách jako sekundární metabolity. Vzhledem k široké škále jejich biologických účinků, z nichž můžeme zmínit například účinky antioxidační, hepatoprotektivní či antibakteriální, jsou v současné době stále více používány jako složka potravních doplňků. Kromě pozitivních účinků byly ovšem pozorovány i účinky nežádoucí, zejména mutagenní a pro-oxidační vliv. Velmi podstatným dějem, který je ovlivňován flavonoidními sloučeninami, je biotransformace. Interakce flavonoidů s biotransformačními enzymy, a to jak v I. fázi biotransformace, tak i ve fázi druhé, jsou zcela zásadní pro metabolismus léčiv a v této souvislosti také pro procesy karcinogenese. V této bakalářské práci byl studován vliv vybraných flavonoidů myricetinu a dihydromyricetinu na aktivitu N-acetyltransferasy 1 a 2, enzymů II. fáze biotranfsormace. Především byl zkoumán mechanismus tohoto působení. Experimentálně byla ověřena inhibice lidské rekombinantní N-acetyltransferasy 1 i 2 působením jak myricetinu, tak dihydromyricetinu. Hlubším studiem interakcí N-acetyltransferasy 1 a 2 s těmito vybranými flavonoidy bylo prokázáno, že zvýšení koncentrace druhého substrátu (p-aminobenzoová kyselina, sulfamethazin) nevede k potlačení inhibičního efektu. Je tedy velmi pravděpodobné, že oba flavonoidy...Flavonoids are natural compounds synthesized in plants as secondary metabolites. Due to broad range of their biological effects, for example we can mention antioxidant, hepatoprotective or antibacterial effects, flavonoids are increasingly used as a component in dietary supplements. Besides positive effects, some negative effects were observed, especially mutagenic and pro-oxidative properities. The biotransformation is an important process which is affected by flavonoids. Interactions between flavonoids and biotransformation enzymes in both phases of biotransformation are essential for the metabolism of drugs and carcinogenesis processes. In this bachelor thesis the influence of selected flavonoid compounds, myricetin and dihydromyricetin, on the activity of N-acetyltransferase 1 and 2, enzymes of second phase of biotransformation, was studied. Mainly the mechanism of this influence was tested. The inhibition of human recombinant and of N-acetyltransferase 1 and 2 by myricetin and dihydromyricetin was proved. The more in-depth study of interactions of N-acetyltransferase 1 and 2 with selected flavonoids shows that raising concentration of second substrate (p-aminobenzoic acid, sulfamethazine) does not lead to reduction of inhibition effect. Thus, it is highly probable that both flavonoids already...
Keywords:
acetylation; dihydromyricetin; inhibition; myricetin; acetylace; dihydromyricetin; inhibice; myricetin
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/103501