Název:
Znalosti sester o dietním a pitném režimu u hemodialyzovaných pacientů
Překlad názvu:
Knowledge of nurses about dietary and drinking regime for haemodialysis patients
Autoři:
Mitevová, Kateřina ; Hakenová, Renata (vedoucí práce) ; Kordulová, Pavla (oponent) Typ dokumentu: Diplomové práce
Rok:
2018
Jazyk:
cze
Abstrakt: [cze][eng] Diplomová práce je zaměřena na vědomosti všeobecných sester ohledně dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů. Práce je rozdělena na část teoretickou a praktickou. Teoretická část práce se zabývá stručně anatomií, fyziologií ledvin, selháním ledvin, edukací, psychosociální problematikou hemodialyzovaných pacientů, současnými možnostmi hemodialyzační léčby, dietním a pitným režimem hemodialyzovaných pacientů. Podklady pro zpracování teoretické části diplomové práce jsem čerpala z Národní lékařské knihovny. Zahraniční zdroje v elektronické formě byly vyhledávány především pomocí elektronických databází Medline, PubMed a Web of Science. Pro vypracování praktické části byla zvolena metoda kvantitativního výzkumu formou dobrovolného, anonymního dotazníkového šetření pomocí uzavřených otázek. Bylo rozdáno 200 dotazníků, návratnost byla 162 a dvanáct dotazníků bylo pro neúplnost vyplnění vyřazeno. Respondenti byli všeobecné sestry z hemodialyzačních jednotek a jednotek intenzivní péče. Před statistickým zpracováním dotazníků jsem stanovila pět hypotéz, jejich výsledky hodnotím v diskusi. Cílem diplomové práce bylo zjistit, jaká je úroveň znalostí všeobecných sester v oblasti dietního a pitného režimu hemodialyzovaných pacientů, posoudit možnosti získávání vědomostí o této problematice a také...This thesis focuses on general nurses' knowledge of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. It consists of two parts - theoretical and practical. Theoretical part overviews the kidney anatomy, physiology, renal failure, education, psychosocial circumstances, current options of haemodialysis treatment, dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The information in the theoretical part comes from the National Medical Library's resources as well from the electronic sources obtained via Medline, PubMed and Web of Science. Quantitative research in the form of voluntary, anonymous questionnaire using polar questions was used for the elaboration of the practical part of the thesis. In total, 200 questionnaires were distributed. 162 of them were returned and 12 of these were discarded for incompleteness. Respondents were recruited among general nurses from haemodialysis centres and intensive care units. Five hypotheses were stated prior to the statistical processing of the data and the results are evaluated in the discussion section. The aim of the thesis was to assess the level general nurses' knowledge in the area of dietary and fluid restrictions in haemodialysis patients. The patients' options for acquiring information on this topic as well as who is the most common...
Klíčová slova:
dietní a pitný režim; edukace; Hemodialýza; pacient; sestra; znalosti; dietary and drinking regime; education; hemodialysis; knowledge; nurse