Original title:
Minimalizace rizik pesticidů v integrované produkci jádrovin: certifikovaná metodika
Translated title:
Minimization of risk of pesticide residues in fruit production: certified methodology
Authors:
Holý, Kamil ; Horská, Tereza ; Kocourek, František ; Stará, Jitka ; Vávra, Radek ; Falta, Vladan Document type: Methods ISBN: 978-80-7427-145-8
Year:
2013
Language:
cze Publisher:
Výzkumný ústav rostlinné výroby, v.v.i. Abstract:
[cze][eng] Metodika je určena pěstitelům ovoce, zejména těm, kteří ovoce pěstují v systému integrované produkce ovoce. Zpracovány jsou informace a doporučení umožňující minimalizovat rizika pesticidů na necílové organismy, zejména na přirozené nepřátele škůdců a minimalizovat rizika pesticidů pro zdraví člověka. Metodika je využitelná pro uplatňování zásad integrované ochrany v souladu s požadavky legislativy platné od roku 2014 i při konvenční ochraně ovoce. Výběr prostředků ochrany proti škodlivým organismům je založen na zhodnocení ochranné lhůty účinné látky a na zohlednění vedlejších účinků této látky na necílové organismy. Pro každou účinnou látku přípravků na ochranu povolených v ČR do jádrovin jsou uvedeny údaje o degradaci reziduí v závislosti na čase od termínu aplikace do sklizně. Podle těchto údajů lze stanovovat akční ochranné lhůty pro nízkoreziduální nebo bezreziduální produkci jádrovin. K účinným látkám jsou k dispozici údaje o vedlejších účincích na přirozené nepřátele škůdců a na další necílové organismy. Podle těchto poznatků bude možné zařadit účinnou látku přípravku do zeleného, žlutého a červeného seznamu pesticidů pro systém integrované produkce ovoce. V závěru jsou nastíněny možnosti ochrany prostřednictvím biologických a biotechnických metod, které mohou pomoci řešit situace, kde běžné chemické prostředky v daných režimech pěstování není možné požít a nebo je jejich výběr velmi omezený.The publication is intended for fruit growers who are included in integrated fruit production systems. The information and the recommendations presented in the matarial can help them to minimize risk of residues of of of pesticides on non-target organisms, mainly natural enemies. In addition, the minimizing of pesticide impact on human health is considered. All recommendations are in the accordance with requirements of legislation which will be in force from 2014 for IPM and also for convention regimes of fruit protection. The spray scheduling is based on the knowledge of pesticide pre-harvest period coupled with the information about their side effects on non-target organisms. Environmental behaviour of pesticide residues from the application to the harvest is desribed for each active ingredient allowed in the Czech Republic in apples and pears. These data enable to assess the action pre-harvest periods for the both low-residual and non-residual fruit production. Information about side effect on natural enemies of pests and other non-target organisms have been worked up for each active substance of pesticides allowed in fruits in the Czech Republic. This knowledge allows us to classify pesticides into three groups marked as a so called green, yellow and red list for IPM growing systems. The possibilites of the use of biological and biotechnological methods are outlined at the end of the publication.
Keywords:
fruit growing; integrated control; low-residual production; non-residual production; pesticide residues; pesticides; bezreziduální produkce; integrovaná ochrana; nízkoreziduální produkce; ovocnářství; pesticidy; rezidua pesticidů Project no.: QH92179 (CEP) Funding provider: Ministerstvo zemědělství
Rights: This work is protected under the Copyright Act No. 121/2000 Coll.