Original title:
Fenomén kimčchi jako spojnice tradiční a moderní korejské kultury
Translated title:
Kimchi as a connecting line between traditional and modern Korean culture
Authors:
Skočdopolová, Jitka ; Horák, Tomáš (advisor) ; Mazaná, Vladislava (referee) Document type: Bachelor's theses
Year:
2018
Language:
cze Abstract:
[cze][eng] Tato bakalářská práce se zabývá korejským fenoménem kimčchi. Cílem práce je vytvořit přehled o tomto fenoménu a následně analyzovat jeho roli v propojení tradiční a moderní korejské kultury. První část práce je věnována faktickým údajům, které jsou nezbytné k pochopení významného postavení kimčchi a které nasvědčují silnému zakotvení této tradice v korejské kultuře. Tato část rovněž osvětluje problematiku pojmu kimčchi a popisuje původ a druhovou pestrost tohoto korejského pokrmu. V dalším úseku práce se pozornost obrací ke stávající pozici kimčchi v moderní korejské společnosti. Zabývá se skladováním kimčchi a rovněž detailně popisuje jeho tradiční i průmyslovou výrobu, se kterou souvisí import a export této potraviny. S postupným rozšiřováním kimčchi po světě došlo k jeho globalizaci, která dále napomáhá zvýšit povědomí veřejnosti o korejské kultuře. Postavení kimčchi v samotné Koreji kvůli westernizaci korejské kuchyně však paradoxně oslabuje. Práce uvádí způsoby, kterými se Korejci tomuto úpadku tradičního pokrmu snaží zamezit. V průběhu práce tak vyjdou najevo čtyři hlavní oblasti, ve kterých kimčchi slouží jako most mezi tradiční a moderní korejskou kulturou.This bachelor thesis scrutinizes the Korean phenomenon of kimchi. The aim of the thesis is to make an overview about this phenomenon and to analyse its role as a link between the traditional and modern Korean culture. The first part of the thesis is devoted to facts, which are necessary to understand the importance of the kimchi's status, and which suggest the strength of this tradition in Korean culture. This part also clarifies the term kimchi and describes the origin and variety of this Korean dish. The next part of the thesis focuses on the current position of kimchi in the modern Korean society. It presents the ways of storing kimchi and describes in greater detail both the traditional and industrial production od kimchi, which closely relates to the import and export of this product. The increasing expansion of kimchi around the world has caused its globalization which further raises public awareness of the Korean culture. However, the popularity of kimchi in its country of origin is on decline due to the westernisation of the Korean cuisine. The thesis lists the ways how Koreans try to prevent this decline. The bachelor thesis gradually reveals four main aspects in which kimchi creates the link between the traditional and modern Korean culture.
Keywords:
kimchi|traditional Korean culture|korean food|K-food|modernization|cultural globalization|hallyu; kimčchi|tradiční korejská kultura|korejské jídlo|K-food|modernizace|kulturní globalizace|hallju
Institution: Charles University Faculties (theses)
(web)
Document availability information: Available in the Charles University Digital Repository. Original record: http://hdl.handle.net/20.500.11956/100659