Original title:
Spotřeba a plýtvání potravinami jako sociální problém - červen 2018
Translated title:
Food Waste as a Social Problem - June 2018
Authors:
Hanzlová, Radka Document type: Research reports
Year:
2018
Language:
cze Series:
Tiskové zprávy CVVM, volume: or180904a Abstract:
[cze][eng] V červnovém výzkumu CVVM SOÚ AV ČR, v.v.i., zjišťovalo postoje české veřejnosti k plýtvání potravinami. Respondenti hodnotili závažnost problému plýtvání potravinami, kolik potravin jejich domácnost přibližně vyhodí a jaké jsou jejich nákupní a spotřební návyky spojené s potravinami. Dotázaní se dále vyjadřovali k důvodům, které jsou podle jejich názoru pádné k omezení plýtvání potravinami a také kdo podle nich nejvíce usiluje o snižování plýtvání potravinami v ČR. Dále nás zajímalo, kdo má, podle respondentů, největší podíl na celkovém množství vyhozených potravin. Další část tohoto bloku otázek se zaměřovala na obeznámenost české veřejnosti s pojmy „Minimální trvanlivost“ a Spotřebujte do…“.In June 2018 Public Opinion Research Centre AV ČR, v.v.i., examined the attitudes declared by the Czech public to the basic dimensions of the issue of food wastage. Respondents evaluated the urgency of this problem, estimated amount of food thrown away in the household and what have habits associated with food. They also expressed their reasons that motivate individuals to reduce food waste and who, in their opinion, has the greatest impact on reducing food waste in the Czech republic. We also wonder who has, according to the respondents, the largest ratio in the total amount of food waste. Another part of this block of questions focused on the familiarity of the Czech public with the terms "Used before/by .." and "Best before".
Keywords:
food waste